Oglasi

Timbuktu u rukama Francuza i Malijaca

Trupe Francuske i Malija zauzele su grad Timbuktu, koji su pobunjenici kontrolirali 10 mjeseci.

Malijska i francuska vojska u ponedjeljak poslije podne ušle su u Timbuktu, grad na sjeveru Malija, koji je sad potpuno pod njihovim nadzorom, objavio je AFP pozivajući se na više izvora.

"Malijska i francuska vojska u potpunosti nadziru grad Timbuktu", rekao je neimenovani oficir malijske vojske.

Tu je vijest u Bamaku potvrdio gradonačelnik Timuktua Halley Ousmane, napomenuvši da je grad upravo "pao u ruke Francuza i Malijaca".

Donatorska konferencija

Dan nakon samita Afričke unije (AU), na kojoj je glavna tema bilo stanje u Maliju, u Addis Abebi će u utorak biti održana donatorska konferencija kojom bi trebalo prikupiti novac za vojnu pomoć Maliju te za reformu vojske te zapadnoafričke zemlje.

Napad na naftovod u Alžiru

Pobunjenici su izvršili napad na naftovod na sjeveru Alžira u ponedjeljak i ubili su dva čuvara i ranili sedam osoba, rekao je za Reuters sigurnosni izvor.

U regiji Đebahija, oko 70 kilometara istočno od prijestonice, nalazi se uporište Al Kaide u islamskom Magrebu (AQIM), koja ja ranije ovog mjeseca ubila 37 stranaca u plinskom postrojenju na jugu države.

Smatra se da lider grupe Abdelmalek Drukdel ima sjedište u tom dijelu zemlje.

Pobunjenički napadi su rijetki na sjeveru zemlje, gdje postoji snažno prisustvo sigurnosnih snaga.

Uz šefove afričkih država, na donatorskoj konferenciji očekuju se predstavnici Ujedinjenih naroda (UN), Evropske unije (EU), Francuske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Japana.

Francusku, koja od sredine januara s oko 2.500 svojih vojnika pomaže malijskoj vojsci potisnuti pobunjenike sa sjevera te zemlje, zastupat će ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Evropski komesar za razvoj Andris Piebalgs izjavio je da će EU izdvojiti 50 miliona eura za Međunarodnu misiju podrške u Maliju (AFISMA).

Prema diplomatskim izvorima, pripremni dokument za donatore, koji su izradili AU i Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS), predviđa da je potrebno prikupiti 700 miliona dolara.

U subotu su vojni zapovjednici zapadnoafričkih zemalja čiji će vojnici biti u sastavu AFISMA-e obećali rasporediti 5.700 ljudi.
Za sada je samo oko 2.000 afričkih vojnika poslano u Mali ili susjedni Niger.

Podrška Obame Hollandeu

Američki predsjednik Barack Obama podržao je francusku vojnu intervenciju u Maliju u telefonskom razgovoru s predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom, saopćila je Bijela kuća.

Uništeni drevni spisi

Pobunjenici su prije povlačenja iz pustinjskog grada Timbuktua u Maliju zapalili biblioteku s drevnim spisima neprocjenjive vrijednosti, od kojih neki potiču iz 13. vijeka.

Gradonačelnik Hale Usmani Sise izjavio je za Guardian da je ovo "razoran udarac" za svjetsku kulturnu baštinu.

On je rekao da su borci povezani s Al Kaidom prije dva dana zapalili dvije zgrade u kojima su čuvani rukopisi.

Oni su još spalili sjedište gradske uprave i ured guvernera, a ubili su čovjeka koji je slavio dolazak francuskih vojnika.

Francuske i malijske trupe stigle su u Timbuktu i zauzele gradski aerodrom, ali su došle prekasno da bi sačuvale rukopise u kožnim povezima, koji su bili jedinstveno svjedočanstvo o podsaharskoj afričkoj istoriji iz perioda Srednjeg vijeka.

"Ovo su užasne vijesti. Rukopisi su bili dio ne samo malijskog naslijeđa, nego i svjetskog. Njihovim uništavanjem upućena je prijetnja čitavom svijetu", izjavio je Sise.

Zvaničnicima nije poznato da li su barem neki rukopisi "preživjeli" požare.

Ovi historijski dokumenti "preživjeli" su vijekove u Timbuktuu u drvenim sanducima, u kutijama i po pećinama.

Većina spisa je na arapskom jeziku, a pojedini su na nekim afričkim jezicima, dok je jedan na hebrejskom jeziku.

Tematski obuhvataju astronomiju, poeziju, muziku, medicinu i prava žena. Najstariji rukopis je iz 1204. godine.

"Dvojica lidera su istakli potrebu da se u Maliju hitno osnuje međunarodna misija za podšku, koju bi predvodile afričke zemlje, kao i značaj toga da prelazna vlada Malija napravi političku 'mapu puta' koja će voditi u izbore i obnavljanje demokratske uprave", navedeno je u saopćenju Bijele kuće, prenosi Reuters.

"Predsjednici Obama i Hollande su osudili prošlosedmični teroristički čin u Alžiru i potvrdili zajedničku privrženost borbi protiv terorizma na širem prostoru Sjeverne Afrike", navela je Bijela kuća.

Francuska je prije dvije sedmice poslala vojnike i avione u bivšu koloniju Mali da bi spriječili pobunjenike, koji su okupirali sjever zemlje, da provedu ofanzivu u pravcu juga.

U međvuremenu, francuske i malijske snage osvojile su još jedan grad na sjeveru u toku napredovanja prema pobunjeničkom uporištu Gao, dok su pobunjenici bombardirali ključni most da bi spriječili otvaranje novog fronta na istoku, javlja AFP.

"Malijski i francuski vojnici sada se nalaze u Homboriju i ovdje više nema pobunjenika", kazao je učitelj iz tog grada, koji se nalazi oko 920 kilometara sjeverno od prijestolnice Bamaka i oko 200 kilometara zapadno od Gaoa.

Malijci se vraćaju u gradove

"Malo po malo Mali se oslobađa", rekao je Laurent Fabius za televiziju France 2.

On je, međutim, upozorio da se pobunjenici sada skrivaju i mogli bi se ponovno pojaviti.

"Terorističke skupine sada koriste taktiku izbjegavanja i neke od njih bi se ponovno mogle pojaviti, prvenstveno u Maliju", upozorio je Fabius.

On nije želio reći hoće li Francuska ponovno intervenirati ako se pobunjenici vrate.

"Zajedno s Malijcima vraćamo niz gradova", rekao je Fabius i dodao da se postrojbe afričkih snaga za intervenciju pripremaju za razmještanje.

Vojnici iz Čada i Nigerije već su na terenu.

Italijanski premijer Mario Monti saopćio je u ponedjeljak da, zbog nedostatka političke podrške, njegova zemlja odustaje od planova da ponudi logističku pomoć francuskoj vojnoj intervenciji protiv pobunjenika u Maliju, dok će Velika Britanija nastaviti pružati podršku, ali neće učestvovati u borbama.

Monti je izjavio da Rim odustaje od podrške francuskoj intervenciji zbog nemogućnosti najvećih partija u Italiji da se dogovore o tome, pred izbore sljedećeg mjeseca.

"Zatražio sam od lidera partija većine da iznesu svoje stavove, ali nismo dobili podršku kojoj smo se nadali", rekao je on za La7 TV stanicu.

Italijanski ministar odbrane Giampaolo di Paola izjavio je prošle sedmice da će Italija poslati dva transportna aviona, ali je šef diplomatije Giulio Terzi, iako je iznio "snažnu podršku" operaciji u Maliju, naglasio da su "unutrašnje političke okolnosti" dovele do toga da Rim u ovom trenutku ne može pružiti konkretnu podršku francuskoj vojnoj intervenciji u toj afričkoj državi, prenosi AFP.

Britanija nudi pomoć

Terzi je, također, kazao da logistička podrška Francuskoj treba biti prioritet novog parlamenta.

Na sjeveru je najteže

Vojne snage iz afričkih zemalja preuzet će borbu protiv pobunjenika u Maliju kad veći gradovi na sjeveru te zemlje budu osobođeni, izjavio je u ponedjeljak u Parizu Hollande.

"Pobjeđujemo", rekao je on na konferenciji za novinare, ali je upozorio da teži dio posla u Maliju tek predstoji i da će to biti zadaća afričkih snaga.

"One će ići na sjever (Malija), a znamo da je tamo najteže, jer znamo da se tamo skrivaju teroristi", dodao je.

Za sada nije poznato da li Italija odustaje od slanja 15 do 24 instruktora kao dio evropske misije koja treba obučavati malijske trupe.

U Londonu, međutim, glasnogovornik britanskog premijera Davida Camerona je izjavio da Velika Britanija nudi Francuskoj dodatnu pomoć u vojnim operacijama u Maliju, ali da neće učestvovati u borbama.

Cameron je u nedjelju navečer razgovarao s Hollandeom o sukobu u zapadnoafričkoj državi.

Velika Britanija je već poslala pomoć u vidu dva transportna vojna aviona C-17 i aviona za nadzor "sentinel".

"Spremni smo za dalju pomoć, koja će zavisiti od eventualnih francuskih zahtjeva", rekao je Cameronov glasnogovornik. "Naš stav o 'neborbenoj ulozi' nije se nimalo promijenio."

Prema njegovim riječima, britanska podrška bila bi ograničena na logistiku, transport, obavještajne informacije i nadzor.

Izvor: Agencije