Time Warner nudi milijardu eura za Endemol

Endemol radi u 31 državi uključujući SAD, Veliku Britaniju i Indiju i specijalizirao se u kreiranju emisija tipa kviz i reality show (EPA)

Kompanija Time Warner ponudila je milijardu eura u gotovini da kupi produkcijsku firmu Endemol, kreatora Big Brothera, koji pokušava restruktuirati dug od dva miliona eura, kazao je glasnogovornik Endemola Charlie Armitstead u ponedjeljak, prenosi Reuters.

On je kazao kako je Endemol vjerovao kako ima budućnost kao nezavisna kompanija, te da je jednako vjerovatno da će  prihvatiti ovu ponudu kao i prethodnu koju je prošlog mjeseca ponudio Time Warner a ona se odnosila na otkup preko duga.

„Iz perspektive kompanije, ovo ništa ne mijenja. Mi smo fokusirani da restruktuiramo dug kao i pozajmice. Ti razgovori  su sada u finalnoj fazi i sigurni smo kako smo veoma blizu dogovora“, kazao je Armitstead.

Endemol, koji je u vlasništvu Goldman Sachsa, Mediaseta i investicijske firme Cyrte osnivača Johna de Mola je probila bankovne rokove. Novi rok je produžen sa sredine novembra do utorka.

Glasnogovornik je kazao kako će kompanija, čije je sjedište u Holandiji, premašiti očekivanja u zaradi prije oduzimanja za kamate, porez i amortizaciju što sve iznosi 140 miliona eura ove godine.

„Kada je u pitanju Endemol, riječ je o kompaniji sa dobrim izgledima kao nezavisna firma“, rekao je Armitstead.

Endemol radi u 31 državi uključujući SAD, Veliku Britaniju i Indiju i specijalizirao se u kreiranju emisija tipa kviz i reality show.

Medijski konglomerat Time Warner sa sjedištem u New Yorku prošle godine je kupio britansku firmu Shed Media za skoro 118 miliona eura u nastojanju da poboljša međunarodnu ponudu emisija i doda više reality showa.

Izvor: Agencije