Timošenko kandidatkinja za predsjednicu

Timošenko je osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti (AP)

Glavni savez ukrajinske opozicije odredio je u petak bivšu premijerku Juliju Timošenko, koja je u zatvoru, kao kandidata na predsjedničkim izborima 2015. godine.

Odluka je donesena na kongresu lidera ove formacije koju čine stranka Julije Timošenko i stranka bivšeg predsjednika parlamenta Arsenija Jatsenijuka, navodi se u saopćenju saveza.

“Julija Timošenko je dokazala da dijeli evropske i demokratske vrijednosti za koje je bila u stanju da se bori”, izjavio je Jatsenijuk, koji je citiran u saopćenju.

Čekaju odluku Suda

Velika gubitnica na predsjedničkim izborima 2010. godine, na kojim je pobijedio Viktor Janukovič, Timošenko bi sada mogla da osvoji 55 posto glasova birača, izjavio je poslanik Mikola Tomenko.

Julija Timošenko je prošle godine osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti u okviru jednog plinskog ugovora s Rusijom i trebalo bi da izađe iz zatvora 2018. godine, ali njene pristalice smatraju da treba biti oslobođena ranije zahvaljujući odluci Evropskog suda za ljudska prava.

“Očekujemo za nekoliko mjeseci odluku Suda kojem su se obratili advokati opozicionerke koji osporavaju njenu presudu”, izjavio je Jatsenijuk, na kojeg se pozvala agencija Interfax.

“Nadam se da će Sud osloboditi Juliju Timošenko”, dodao je on.

Suđenje Juliji Timošenko izazvalo je tešku krizu između Ukrajine i zapadnih zemalja koje smatraju da je suđenje bilo političko i zato traže njeno oslobađanje.

Izvor: Agencije