Tina Maze – od skijaškog Everesta do Olimpa

Iz karijere Tine Maze teško je i pobrojati sve uspjehe, sva pobjednička postolja i rekorde (EPA)

Piše: Mladen Obrenović

Ljubila je snijeg u Sočiju, a onda i pobjedničko postolje. Na Zimske olimpijske igre u najpoznatijem ruskom ljetovalištu došla je s dvije titule svjetske prvakinje i kao nositeljica brojnih rekorda u Svjetskom kupu, ali i sa tek jednom pobjedom ove sezone. I onda oduševila osvajanjem dva olimpijska zlata.

Mogla je Tina Maze osvojiti još koju medalju, jer joj je za bronce u superkombinaciji i superveleslalomu nedostajalo, oba puta, tek 10 stotinki, no sve je u svom stilu tako jednostavno opisala na Twitteru: “+10, –10, +10… na kraju, život je uvijek u ravnoteži”. Te stotinke došle su kao satisfakcija kad je odvezla spust u identičnom vremenu kao i Švicarka Gisin, a onda i pobijedila Austrijanku Fenninger u “svojoj” disciplini – veleslalomu – za samo sedam stotinki. Te stotinke ispričale su jednu od najljepših priča Igara u Sočiju, ali i novije sportske povijesti.

Proskijala u trećoj

Tek što je prohodala Tina Maze je u svom Črnom na Koroškem stala na skije. Već sa tri godine počela je skijati, uskoro i pobjeđivati, a u gimnazijskim danima postala je članica slovenske B reprezentacije i upisala prve pobjede. Sama priča kako je, kao tinejdžerica, počela pobjeđivati na FIS-natjecanjima, osvajajući sa startnim brojevima 121 i 125 – prva mjesta.

Od tada počinje njezin uspon na “skijaški Everest”, kako ga je u ljubljanskom Delu slikovito nazvao slovenski novinar Vito Divac, a potom i na sam “Olimp”.


Svoje emocije Tina nikad ne skriva [EPA]

Na tom putu teško je i pobrojati sve uspjehe, sva pobjednička postolja i rekorde. Na spomenutom “skijaškom Everestu”, odnosno osvojenom Svjetskom kupu u prošloj sezoni, stoji ovo: Na putu do Velikog kristalnog globusa osvojila je rekordan broj bodova i u ženskoj i u muškoj konkurenciji, ostvarila najviše postolja, također u obje konkurencije, postala jedna od troje skijaša koji su u jednoj sezoni pobijedili u svih pet disciplina, od početka do kraja sezone vodila je u Svjetskom kupu, što je uspjelo samo Bodeu Milleru.

I tužna je bila kad je prošlog ožujka ostala bez Malog globusa u spustu, jer je, zbog loših vremenskih uvjeta, otkazana posljednja utrka. Pomirila se s lošom posljednjom utrkom u slalomu i gubitkom još jednog Malog globusa. A mogla ih je osvojiti sva četiri…

Osamostaljenje na putu do uspjeha

“Tina je proizvod kvalitetne škole skijanja, iako mnogi misle da su posljednji uspjesi rezultat rada s ekipom s kojom radi posljednjih nekoliko godina, a koju vodi Andrea Massi. Istina je u tome da uvijek treba voditi računa kako je došlo do tih rezultata i kako je došla u svjetski vrh, no i znati činjenicu da se u tom vrhu ne bi zadržala i ne bi stigla ni do stepenice više da nije bilo individualnog rada i ekipe s kojom sada radi”, ocijenio je Tinine uspjehe Tone Vogrinec, tvorac mnogih slovenskih skijaških čuda.

Upravo Tinino “osamostaljenje” od skijaške reprezentacije Slovenije, odnosno početak individualnog rada prije šest godina, Vito Divac smatra “jednim od najhrabrijih poteza u slovenskom, možda i svjetskom sportu”. “Kad nitko nije vjerovao u nju, unatoč šest ostvarenih pobjeda i kad je prijetilo da Tina postane neuspjeli talent uspjela je ostvariti svoje mladenačke snove. U Massiju je našla potporu i pokretačku snagu, a on je u njoj otkrio umjetnicu sa savršenom harmonijom pokreta, koja je ispisala jednu od najljepših snježnih priča u svjetskom sportu”, podsjeća Divac.

Svi uspjesi Tine Maze

Olimpijske igre: dvije zlatne, dvije srebrne medalje

Svjetska prvenstva: dvije zlatne, četiri srebrne medalje

Svjetski kup: Veliki kristalni globus, Mali globus u veleslalomu i superveleslalomu

23 pobjede u Svjetskom kupu, 66 postolja

Najveći broj bodova u jednoj sezoni Svjetskog kupa – 2.414

Sportska priča ima i svoju drugu stranu, jer su Tina i Massi u dugogodišnjoj ljubavnoj vezi, pa je sve to dodatno “obojilo” odnos pobjedničkog tandema. Tina je sama priznala da bez Massijevog “napornog treninga” ne bi bila tu gdje jeste. Uz sve drugo, bio joj je potpora kad je sa skijaškim čelnicima dolazilo do nesuglasica zbog njenog “posebnog statusa”. Doduše, postoje i neka međusobna neslaganja, kažu poznavatelji odnosa u slovenskom skijanju, pogotovo kad je pristup radu u pitanju, ali uvijek nađu izlaz i to konstruktivan. Ne prezaju ni od radikalnih poteza, kao što je promjena trenera usred sezone. No, svi su u Sloveniji svjesni da bez takvog pristupa ne bi bilo ni velikih uspjeha.

“I to je ta razlika u odnosu na generacije koje su postojale prije nje, ali i velika šteta, nažalost. Ona je sama, ona je jedina i velika je šteta što ona ne trenira s ostalim djevojkama u slovenskoj reprezentaciji, kako bi one mogle od nje nešto naučiti. Mlade skijašice koje dolaze prema svjetskom vrhu nemaju konkurencije na samom treningu i nikad ne znaju jesu li u vrhu. Kad bi trenirale s Tinom Maze svaki dan bi imale tu mogućnost i mnogo bolje bi napredovale nego sada”, ukazuje Vogrinec.

Novinar Divac za Tinu kaže kako je “po sportskom profilu perfekcionistica” te napominje da se “u njenom karakteru ogleda i njeno porijeklo kroz koje se manifestira njen inat i tvrdoglavost u pozitivnom sportskom smislu”.

“Kod nje nema: ako bude… Uvijek želi biti samo svoja. Beskompromisna je kada je u pitanju sport i njen odnos prema njemu. Stroga je i nepopustljiva prema sebi, ali i prema svima koji je okružuju. Njeno savršenstvo vidi se, odnosno ogleda u njenih devet medalja, te velikom i malim globusima”, kaže Divac za Al Jazeeru.

Usporedbe s Janicom i Matejom

Svjetskog vrha i vrhunca karijere svjesna je i sama Tina Maze. Godi joj kad je uspoređuju s najvećima, posebno s Janicom Kostelić. Za Janicu kaže da joj je “uvijek bila mjerilo kako treba skijati”, a savjeta njezinog brata Ivice, posebno onih da “skija kao da joj je posljednji put – na sve ili ništa”, često se držala.

Zanimljiva je i usporedba s jednom drugom skijaškom zvijezdom, Matejom Svet, svojedobno svjetskom prvakinjom u slalomu i nositeljicom olimpijskog srebra u istoj disciplini iz Kalgarija 1988. godine, te najboljom skijašicom u bivšoj državi.

“Dobro je usporediti njih dvije. Mateja Svet je bila velika šampionka i kod nje je bilo najznačajnije to što je u najtežim takmičenjima, bilo to Svjetsko prvenstvo ili Olimpijske igre, pokazivala i postizala najviše. Ona u sezoni prije uspjeha nije baš bila u vrhu, ali kad je trebalo, kad je bilo najznačajnije – ona je eksplodirala. Tina Maze je postigla rekord u Svjetskom kupu s nevjerojatnih 2.414 bodova, što idućih 10 godina neće niti jedna skijašica dostići. Ona je kraljica u svim disciplinama, a Mateja je bila specijalista za veleslalom i posebno za slalom. Definitivno, dvije velike skijašice”, konstatira Vogrinec.


Tini Maze skijanje je – sve [EPA]

Doduše, Mateja Svet je sa vrha, već u 22. godini, otišla u skijašku “mirovinu”, posvetila se školovanju i postala liječnica. Najmlađa je sudionica Olimpijskih igara, a nastupila je u Sarajevu sa 16 godina, gdje je došla prva pobjeda u ženskom skijanju u bivšoj državi, prva medalja i još mnogo toga. Navodno, danas skije koristi jednom ili nijednom. Skijanje je moglo biti njezin život, ali nije. Tini Maze skijanje je postalo – sve.

Slovenski brend

Tina Maze danas je jedno od zaštitnih i najprepoznatljivijih lica Slovenije. Za svoj tim, simbolično nazvan “Team to aMAZE”, kaže kako je “mali tim, koji daje maksimalne rezultate s minimalnim sredstvima”. Oprobala se i u glazbenim vodama, snimivši jesenas pjesmu My Way Is My Decision, koja je, samo na Youtubeu, imala više od pola milijuna pregleda. Stvorila je i kolekcije dizajnerskog srebrnog nakita, a linija “Tribe by Tina Maze” inspirirana je snijegom i svaki komad nosi njezin potpis.

Iako za nju zna svaki Slovenac, a za nju se čulo svugdje u svijetu, živi kao i svi drugi skijaši – nomadski i spartanski. Uglavnom je u inozemstvu, pa je ni nema u društvenom životu Slovenije.

“Tina Maze je stvarno vrhunska sportašica, no njen problem je što je prevrhunska za ovu sredinu, koja nije naviknula na tako vrhunske rezultate i ne može spoznati šta je potrebno za to. Dosta je nerazumijevanja imala, ali kad su rezultati postali takvi i kad su svi shvatili koliko vrijedi počeli su navijati za nju”, konstatira Goran Vojnović, književnik, filmski redatelj i kolumnist.

Svi Tinini rekordi i uspjesi, a pogotovo olimpijske medalje, po njegovom mišljenju, imaju i drugu dimenziju. “Za sredinu kao što je Slovenija, koja ne prepoznaje da si natprosječan i da si nešto posebno, Tina Maze je jako korisna. Pokazala je da netko tko je u vrhu zahtijeva drugačiji pristup i drugačiji status, više uloženih sredstava. Odigrala je važnu ulogu u slovenskom društvu i riskirala svoju popularnost, ali za viši cilj i to je za naše društvo na kraju bilo jako korisno”, zaključuje Vojnović.

Ako se po strani ostave sve Tinine medalje, rekordi i uspjesi, doista ostaje bitna poruka koju ona nosi i riječi koje ponavlja, a koje je ponovila i nakon dostignutog “skijaškog Olimpa”: “Uspjeh me dosta naučio, ali mnogo više porazi. U sportu ima dana i mjeseci kada te neće, ali i tada moraš biti ono što jesi – da ustaneš i čekaš pravu šansu, hvataš zalet.” Uz suze kad gubi, ali i osmijeh kad pobjeđuje, Tina Maze uhvatila je dobar zalet i definitivno se upisala u sportsku povijest.

Izvor: Al Jazeera