Tinejdžer se obogatio prodajom aplikacije

Nakon što je D'Aloisio napravio Summly, aplikaciju su finansijski podržali američki glumac Ashton Kutcher i japanska umjetnica Yoko Ono (Reuters)

Kompanija Yahoo kupila je aplikaciju Summly, koja olakšava čitanje informacija sa mobilnih telefona od jednog britanskog tinejdžera.

Nick D'Aloisio bi tako mogao postati jedan od najmlađih milionera koji su počeli ni od čega.

D'Aloisio je sa 15 godina napravio aplikaciju Summly u svojoj kući u Londonu, objavljeno je na zvaničnom blogu Yahooa uz vijest o kupovini aplikacije.

Iznos transakcije nije saopćen, ali bi, kako piše londonski list Evening Standard, D'Aloisio koji sada ima 17 godina mogao dobiti između 20 i 40 miliona funti (30 i 60 miliona eura).

Dizajnirao tokom školskih praznika

On će se narednih sedmica sresti sa predstavnicima Yahooa, precizirala je firma, koja je saopćila da želi prvo zatvoriti aplikaciju, a onda ponovno koristiti tehnologiju u vlastitim proizvodima.

Nakon što je D'Aloisio napravio Summly, aplikaciju su finansijski podržali američki glumac Ashton Kutcher i japanska umjetnica Yoko Ono, udovica pjevača Beatlesa Johna Lennona.

Britanski tinejdžer se nada da će aplikaciju koristiti stotine miliona ljudi.

D'Aloisio kaže da su i medijske kuće poput News Corporationa radile sa njim kako bi svoje sadržaje prilagodili aplikaciji.

“Njihov sadržaj predstavljamo novoj, mlađoj generaciji”, rekao je on. “Ako vam se sviđa siže, pročitat ćete cijelu priču, a to povećava broj pregleda.”

D'Aloisio je počeo učiti o tehnologiji sa devet ili 10 godina, kada su mu roditelji kupili prvi laptop. Naučio je montirati videosnimke, a zatim i programirati.

Tokom školskih praznika dizajnirao je mobilne aplikacije, koje je uspješno lansirao.

Posao u Yahoou

Godine 2011, predstavio je preteču Summlyja, aplikaciju zvanu Trimit, koju su prihvatili deseci hiljada korisnika.

Najbogatiji čovjek u Aziji, milijarder iz Hong Konga Li Ka-shing, investirao je 300.000 dolara u Trimit, a D'Aloisio je kasnije razvio Summly. Sarađivao je i sa naučnicima iz Univerziteta Stanford.

D'Aloisio će se zaposliti u londonskom uredu Yahooa za nekoliko sedmica, a srednju školu će završavati vanredno.

Nastavit će živjeti s roditeljima, koji podržavaju njegov interes za tehnologiju, “ali će me i prekoriti ako ne pospremim sobu”, dodaje tinejdžer.

Predsjednica Yahooa Marisa Mayer realizirala je posljednjih mjeseci nekoliko manjih kupovina kako bi odabrala talente u oblasti informatičkih tehnologija, koji bi poboljšali proizvode firme i ponovno pokrenuli njen razvoj.

Izvor: Agencije