Tinejdžeri optuženi za ubistvo sudije

Nesretni sudija volonter preminuo je u bolnici u ponedjeljak, dan nakon što su ga tri nogometaša Nieuw Slotena pretukla (Reuters)

Sud u Holandiji podigao je optužnicu protiv tri tinejdžera koja su optužena za ubistvo linijskog sudije Richarda Nieuwenhuizena, nakon utakmice između omladinskih timova Nieuw Slotena iz Amsterdama i Buitenboysa iz Almerea.

Nesretni sudija volonter preminuo je u bolnici u ponedjeljak, dan nakon što su ga tri nogometaša Nieuw Slotena pretukla.

Nieuwenhuizenov sin je igrao na toj utakmici, koja je održana u Almereu.

Tužioci su otkrili da će tri mladića, dva petnaestogodišnjaka i šesnaestogodišnjak, odgovarati za ubistvo, fizički napad i nasilje u javnosti.

Njihovi identititi još nisu otkriveni.

Otkazane utakmice

Nieuwenhuizen je bio u upravi Buitenboysa, koji nisu saopćili tačan razlog smrti.

On je nakon  utakmice otišao u klub, gdje se uvečer onesvijestio.

“Ne možemo vjerovati da se ovo dogodilo. Djeca od 15-16 godina prebijaju sudiju, pred svima. Richard je bio divan čovjek, volontirao je svake nedjelje, uživao je u tome”, rekao je predsjednik Buitenboysa Marcel Ost.

Holandski nogometni savez odlučio je odložiti sve utakmice amaterskih liga sljedeće nedjelje, dok će mečevi prve i druge lige početi minutom šutnje u znak sjećanja na Nieuwenhuizena.

Izvor: Agencije