Tinejdžerica koja se pridružila ISIL-u ostala bez državljanstva

Shamina Begum se želi vratiti jer smatra da je halifatu došao kraj (Ilustracija)

Shamina Begum, londonska 19-godišnjakinja koja je prije četiri godine napustila Veliku Britaniju kako bi se pridružila grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji izgubila je državljanstvo Ujedinjenog Kraljevstva, stoji u pismu Ministarstva unutrašnjih poslova, adresiranom na njenu porodicu, prenijela je Hina.

Begum je ranije ovog mjeseca u izbjegličkom kampu u Siriji, pronašao list Times.

U intervjuu koji je taj list objavio 13. februara, Begum je kazala da je u visokom stepenu trudnoće i da se želi vratiti kući zbog zdravlja svog djeteta, a u međuvremenu je rodila sina.

Iz pisma koje je upućeno njezinoj majci proizlazi da joj je državljanstvo ukinuto slijedom odluke britanskog ministra unutrašnjih poslova Sajida Javida i da na tu odluku ima pravo žalbe.

Ministar je rekao da neće oklijevati kad je riječ o sprječavanju povratka u Veliku Britaniju bilo koga ko je podržavao terorističke organizacije.

Zastupnik porodice Mohammed T Akunjee objavio je na Twitteru da je porodica razočarana tim postupkom i da razmatraju načine na koje mogu osporiti odluku.

Britanija podijeljena na dva tabora

Begum je već imala dvoje djece, ali su joj oba djeteta umrla u Siriji.

Za Sky News je kazala i da je na neki način učinila pogrešku otišavši u Siriju, ali i dodala:

“Ne žalim, jer me to promijenilo kao osobu, učinilo me jačom, tvrđom”.

Nakon bijega u Siriju u dobi od 15 godina udala se za borca ISIL-a.

Život u Raqqi za Times je opisala kao gotovo normalan, „tu i tamo padne neka bomba“, a ostalo smatra čistom propagandom.

Rekla je da ne žali ni zbog čega te da ju uopće nije šokirala slika „odrezane glave“ neprijateljskog borca koju je vidjela u smeću.

Sada se želi vratiti jer smatra da je halifatu došao kraj.

Njeno svjedočenje pokazalo je do koje su mjere zapadne vlade suočene s problemom povratka boraca ISIL-a.

Britaniju je taj slučaj podijelio na dva tabora – one koji traže zabranu njenog povratka i one koji se zalažu za blaži pristup.

Izvor: Agencije