Tirana: Nagrada za informacije o ubicama bankara

Santo je ubijen ispred sjedišta banke (EPA)

Piše: Ben Andoni

TIRANA – Albanska policija ponudila je nagradu od 100.000 eura za informacije koje mogu dovesti do ubica albanskog bankara Artana Santa, koji je ustrijeljen ispred kancelarije Banke Credins u centru Tirane.

Ubistvo jednog od najuspješnijih albanskih bankara i suvlasnika medijskih kompanija šokiralo je javnost, a bivši premijer Sali Berisha kritikovao je vlast, za koju tvrdi da je dozvolila bezakonje u državi.

Santo (58) se dovezao pred zgradu banke nešto iza 9:20 sati u četvrtak. Ispred banke su se zaustavila dvojica motociklista sa kacigama na glavama i kratko razgovarala sa Santom, prije nego što su u njega ispalili šest hitaca, ispričao je policiji čuvar banke. Santo je pogođen u glavu i na mjestu je preminuo.

Zaposlenici banke su evakuisani [EPA]

Petnaest albanskih biznismena vlasnici su skoro 72 posto dionica Banke Credins.

Na albanskom tržištu dominiraju evropske banke, te je tako austrijski Raiffeisen prije 10 godina kupio Štednu Banku.

Prije nekoliko godina Santova banka u tribunalu se dovodila u vezu sa privatizacijom vrijednom 75 miliona eura naftne kompanije ARMO.

Santo je u medijima prozivan za bliske veze s porodicom bivšeg premijera Salija Berishe.

Dok je javnost šokirana Santovim ubistvom, političari su iskoristili priliku za međusobne optužbe.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je mučki ubijen dobar čovjek. Bivši premijer Berisha je kazao: ”Najoštrije osuđujem ovaj grozni čin, koji je dokaz da red i zakon ne postoji ili je pod kontrolom kriminalaca i mafije.”

Santo je iza sebe ostavio suprugu i dvoje djece.

Izvor: Al Jazeera