Tlass: Opozicija sama može svrgnuti Assada

General Manaf Tlass smatra da je ipak potrebna pomoć sa strane (AP)

Najistaknutiji sirijski dezerter, general Manaf Tlass, koji je zemlju napustio uz pomoć francuskih agenata, izjavio je da se protivi bilo kakvoj vojnoj intervenciji u svojoj zemlji, jer opozicija samostalno može svrgnuti predsjednika Bashara al-Assada.

Tlass, koji je prvi dezertirao iz najbližeg Assadovog okruženja, izjavu je u ponedjeljak dao za francusku TV stanicu BFM.

Više od 250.000 izbjeglica

Broj sirijskih izbjeglica je prešao 250.000 osoba, saopćio je Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), dok se njegov šef Antonio Guterres i njegova specijalna izaslanica Angelina Jolie trenutno nalaze u Jordanu.

“Posljednje brojke pokazuju da je registrirano, ili čeka da bude registrirano, više od četvrt miliona sirijskih izbjeglica (253.106 osoba) u regiji”, izjavio je glasnogovornik UNHCR-a u Ženevi Adrian Edwards.

“Na sirijskom narodu je da samostalno izbori historijsku pobjedu”, rekao je on, dodajući da vojna intervencija ne može donijeti rješenje za rat u Siriji, koji je počeo marta 2011. godine.

Dezertiranje Tlassa početkom jula pozdravljeno je kao trijumf sirijskih opozicionih aktivista, mada neki sumnjanju u generalove poteze, prenosi AFP.

“Sirijski narod je sposoban samostalno se osloboditi. Ne želimo da nas oslobodi Francuska, SAD ili neka druga zemlja”, rekao je general i dodao da je pomoć sa strane ipak potrebna.

“Sirijskom narodu ne treba biti uskraćena pobjeda, njima treba dati podršku, pomoć, oružje”, kazao je Tlass.

On, također, vjeruje da je sirijski režim “spreman iskoristiti sve vrste oružja” protiv sirijske opozicije, uključujući i hemijsko.

Odluka izbora

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Mikhail Bogdanov rekao je da je Assad prenio predstavnicima Moskve da bi bio spreman otići sa vlasti ukoliko Sirijci na izborima izaberu drugog vođu.

Francuski list Figaro citirao je u ponedjeljak Bogdanova, nakon što se on sastao sa sirijskim disidentima u Parizu, rekavši da je sirijski režim još jak i da ga podržava značajan dio stanovništva koji se boje onih koji bi došli na vlast.

“Assad nam je to lično rekao. Ali, ne znam koliko je on bio iskren”, kazao je Bogdanov.

“On nam je, međutim, jasno rekao da će otići s vlasti ukoliko ga narod ne želi i ukoliko na izborima odabere drugog vođu”, naveo je Bogdanov.

Izvor: Agencije