Todorić iznio odbranu i vraćen u Remetinac

Ivica Todorić
Optužnicom su, neslužbeno se saznaje, obuhvaćeni još Ante Huljev, Piruška Canjuga i jedna austrijska državljanka (Reuters)

Nakon trosatnog ispitivanja, bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić izveden je oko 15 sati iz tužiteljstva na zagrebačkoj Selskoj cesti i vraćen u zatvor u Remetincu, prenosi agencija Hina.

Po riječima njegovih advokata Todorić je iznio odbranu, ali nije odgovarao na pitanja tužitelja iz zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva.

Todorić je na ispitivanje doveden oko podneva, a njegova advokatica Jadranka Sloković ranije je najavila kako će iznijeti odbranu „u jednom i drugom postupku“.

Bivši vlasnik Agrokora je, zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12 Agrokorovih menadžera te revizora, osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna (više od 135,4 miliona eura) iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Od pokretanja istrage Todorić nije ispitan u tužiteljstvu, ali je sve sumnje u svoju krivnju odbacivao u nizu blogova koje je objavljivao iz Londona, a u kojima je među ostalim tvrdio da je žrtva političkog progona.

I dok su Todorića ispitivali u tužiteljstvu, vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravljalo je, iza zatvorenih vrata, o žalbi njegove odbrane na odluku o istražnom zatvoru u koji je smješten prošle sedmice nakon izručenja iz Engleske. Odluka tog vijeća bit će objavljena u četvrtak prijepodne.

Dva zahtjeva

“Najprije ćemo pokušati osporiti osnovanost odluke o istražnom zatvoru. Ukoliko izvanraspravno vijeće Županijskog suda potvrditi osnovanost odluke o istražnom zatvoru, tek onda ćemo u drugoj žalbi tražiti da se istražni zatvor zamijeni s boravkom na slobodi uz jamčevinu”, kazala je ranije Sloković.

Na ročištu održanom prošlog četvrtka na zagrebačkom Županijskom sudu sudac istrage je odlučivao je o dva zahtjeva – prijedlogu odbrane da Todorića puste na slobodu jer je ispitana većina svjedoka, ali i novom zahtjevu tužiteljstva da ga se zadrži zbog opasnosti od bijega.

Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus Ulaganja dao Agrokoru.

Izvor: Agencije