Todorić napustio Nadzorni odbor Konzuma

'Nastalu situaciju vidim kao rezultat neuspjelog dogovora uprave s jednim od dugogodišnjih poslovnih partnera Agrokora', kaže Todorić (Al Jazeera)

Ivica Todorić podnio je u ponedjeljak ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora (NO) Konzuma, stoji u priopćenju koje je osnivač koncerna Agrokor uputio Hini.

Kako se ističe u priopćenju koje potpisuje Todorić, od 10. travnja kada je Vladin povjerenik preuzeo upravljanje Agrokorom, on ni na koji način nije sudjelovao u bilo kakvim radnjama vezanim uz kompaniju.

“Potpuno sam svjestan da ne mogu sudjelovati i za mene je potpuno neprihvatljivo da sudjelujem u bilo kakvim upravljačkim, nadzornim ili bilo kojim drugim organima Agrokora. Od postojeće uprave sam očekivao da će u skladu sa Zakonom provesti sve odluke vezane uz moja razrješenja sa svih upravljačkih, nadzornih i ostalih pozicija, a u čemu nisam osobno želio sudjelovati. Nisam mogao pretpostaviti da postojeća uprava Agrokora ne može kroz organe upravljanja provesti svoje odluke”, navodi se u priopćenju.

‘Neuspjeli dogovor’

“Nastalu situaciju vidim isključivo kao rezultat neuspjelog dogovora postojeće uprave s jednim od dugogodišnjih poslovnih partnera Agrokora. Budući da postojeća uprava nije riješila tu situaciju, iako ima i mogućnost i odgovornost za to, podnio sam ostavku na mjesto predsjednika NO Konzuma”, navodi Todorić.

O svemu se oglasio i Agrokor. U priopćenju navode kako je nakon kontroverze, koju je izazvala podrška Agrama Todoriću na skupštini Konzuma, Todorić 
“pod velikim pritiskom javnosti i medija potpisao ostavku na mjesto člana i predsjednika Nadzornog odbora društava Konzum i Agrolaguna”.

“Informaciju o ostavci poslao je medijima prije nego što ju je bio potpisao, a ostavku u Agrolaguni potpisao je nakon što je u tom društvu već opozvan, činom Agrama koji je ovim potezom pokušao pokazati da ne djeluje povezano s gospodinom Todorićem. Ivica Todorić i danas je odbio potpisati ostavku na mjesto člana i predsjednika Nadzornog odbora društva Belje d.d. i rekao je da će to učiniti ukoliko ga za sutra zakazana skupština ne uspije opozvati.
Kako je i u Belju od nedavno manjinski dioničar Agram, izvanredna uprava Agrokora od predstavnika Agrama očekuje da prestanu djelovati suprotno interesima društava kojih su suvlasnici”, navodi se u priopćenju.

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak ranije u ponedjeljak nakon skupštine dioničara Konzuma izjavio je da predstavnici dioničara Konzuma nisu glasovali za opoziv Todorića s mjesta predsjednika Nadzornog odbora ove kompanije te upozorio da se time prolongira restrukturiranje kompanije.

Kako je istaknuo, Todorić, “nažalost, nije sam dao ostavku, kao ostala dva člana Nadzornog odbora – Ivan Crnjac i Hrvoje Kraljević”.

“Nažalost, to se nije dogodilo jer je jedan dioničar, a radi se o predstavnicima iz Agram grupacije, koji imaju preko 25 posto dionica, glasalo protiv opoziva Todorića”, kazao je Ramljak.

Kako je istaknuo, nakon toga nisu imali mogućnost, s obzirom da Todorić ostaje na čelu Nadzornog odbora, sazvati novi nadzorni odbor i promijeniti upravu Konzuma.

Ramljak je upozorio da se ovime restrukturiranje kompanije prolongira.

Dalić: Iracionalno ponašanje

Napomenuo je da je Agram došao u posjed dionica Konzuma preko “famoznih repo ugovora”.

Na upit da li Ivica Todorić još ‘vuče konce’, Ramljak je novinarima odgovorio da bi zaključak trebao biti njihov [novinara].

“Mislim da je sve jasno, polako se stvari počinju razotkrivati”, ocijenio je Ramljak.

Na upit da li to otežava proces restrukturiranja, kazao je “normalno da otežava”.

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić također je ranije komentirala situaciju neopoziva Ivice Todorića iz Nadzornog odbora.

“Njegov današnji potez vidim kao nastavak iracionalnog ponašanja kojim se u velikoj mjeri izgubio u svojim kombinacijama. Međutim očekujem i sigurna sam da ovo ni na koji način neće utjecati na efikasnost izvanredne uprave i restrukturiranja. Nažalost za dva tjedna odgoditi će jačanje menadžmenta u Konzumu.”

Izvor: Al Jazeera i agencije