Tokio: Istanbul je naš najveći rival za OI

Tokio je već jednom bio domaćin 1964. godine, dok se Madrid i Istanbul nadaju prvim Igrama (Getty Images)

Japanski olimpijski komitet saopćio je u četvrtak da je Istanbul njegov najveći rival u finalu za izbor domaćina ljetnih Olimpijskih igara 2020. godine.

Osim Tokija i Istanbula, Madrid je, također, finalista za izbor domaćina, a iz konkurencije su drugi put zaredom ispali Doha i Baku, saopćio je Međunarodni olimpijski komitet (IOC).

Tokio je već jednom bio domaćin 1964. godine, dok se Madrid i Istanbul nadaju prvim Igrama.

Glavni grad Španije do sada je tri puta bio u užoj konkurenciji, a Istanbul čak pet puta.

Prednosti Istanbula

„Mislim da je Istanbul naš najveći rival jer bi [Turska] postala prva islamska zemlja domaćin Olimpijskih igara“, kazao je Tomiaki Fukuda, potpredsjednik Japanskog olimpijskog komiteta.

Fukuda, još jedan od šefova komiteta za nominaciju Tokija za domaćina Igara 2020, dodao je da je „Istanbul tačka spajanja Azije i Evrope“.

Međutim, japanski zvaničnik kazao je da bi Tokio mogao iskoristiti moguću podjelu glasova evropskih članova IOC-a između Istanbula i Madrida.

„Smatram da će nas to ostaviti u boljoj poziciji. Postalo je lakše dobiti podršku Azije“, kazao je on.
Odluka će biti donesena u septembru

Petina članova IOC-a, koji se sastoji od 100 predstavnika državnih Olimpijskih komiteta, dolazi iz Evrope, a dvije petine iz Azije.

Konačna odluka

Turska delegacija je vijest o odobravanju kandidatskog statusa dočekala sa velikom radošću.

Hidajet Turkoglu, košarkaš u američkoj NBA ligi, koji je prethodno izabran za ambasadora istanbulske nominacije za domaćina Igara 2020, izjavio je da ne može pronaći riječi kojima bi opisao svoje zadovoljstvo.

IOC će konačnu odluku o domaćinu Igara 2020. godine donijeti na sjednici Generalne skupštine 7. septembra 2014. godine u Buenos Airesu.

Izvor: Agencije