Tokio osudio posjetu Leeja spornim otocima

Južnokorejski predsjednik Lee Myung Bak tokom posjete spornim otocima (Reuters)

Japan je u petak pozvao na razgovor južnokorejskog ambasadora u Tokiju i povukao svog ambasadora u Seulu nakon što je stigla vijest da je južnokorejski predsjednik Lee Myung Bak posjetio sporne otoke u Japanskom moru koje svojataju obje zemlje.

Radi se o vulkanskim otocima koje Seul naziva Dokdo, dok ih Japanci zovu Takeshima.

Otoci leže tačno između Japana i Koreje, a vjeruje se kako su bogati plinom, čije bi zalihe mogle biti vrijedne milijarde eura.

“Naš ministar vanjskih poslova pozvao je ambasadora nakon posjete predsjednika Južne Koreje otocima Takeshima”, izjavio je zvaničnik japanskog ministarstva.

Premijer Yoshihiko Noda sazvao je konferenciju za novinare kako bi osudio posjet južnokorejskog predsjednika, dok je ministar vanjskih poslova Koichiro Gemba telefonski razgovarao sa svojim južnokorejskim kolegom Kim Sung Hwanom.

‘Dokdo je naš’

Predsjednik Lee u petak je posjetio sporne otoke i pripadnike kontigenta obalne straže i poručio da je “Dokdo naš teritorij”, te da će ga Južna Koreja nastaviti čuvati. Seul na spornim otocima u kontinuitetu od 1954. godine drži svoju obalnu stražu.

Posjet Lee Myung Baka uslijedio je uoči Dana oslobođenja, godišnjice okončanja japanske kolonijalne vladavine nad Korejom, koja je trajala od 1910. do 1945. godine.

Južnokorejska vojska pojačala je sigurnost u Istočnom moru tokom posjete predsjednika Leeja otocima Dokdo, izvijestila je državna novinska agencija Yonhap.

“Vojska je povećala broj borbenih aviona i mornaričkih plovila koji su patrolirali oko Dokdoa”, rekao je visoki vojni dužnosnik za Yonhap.

Lee je posjetio stjenovite otoke koji se nalaze na pola puta između Korejskog poluotoka i Japana s obližnjeg otoka Ulleung. On je prvi južnokorejski predsjednik koji je posjetio to sporno otočje.

Pojačano vojno prisustvo

Formacije zrakoplova F-15 i KF-16 i flotila u kojoj su bili razarač, fregata i korveta, patrolirale su u tom području dok se Lee približavao otocima, rekao je vojni dužnosnik.

Predsjednički helikopter kojim je Lee doletio na otok pratili su jurišni helikopteri. Istodobno je protuzračna obrana u okolici Seula stavljena u stanje visoke pripravnosti, navodi korejska agencija.

Leejev historijska posjeta otocima Dokdo uslijedila je nakon što je Japan prošle sedmice ponovo položio pravo na njih u godišnjoj “Bijeloj knjizi” svojih oružanih snaga.

Iz Tokija predlažu međunarodnu arbitražu, što su u Seulu već dvaput odbili.

“Nastojimo ovaj slučaj prebaciti Međunarodnom sudu pravde. Time bismo dobili rješenje problema na miran način”, izjavio je u subotu japanski ministar vanjskih poslova Koichiro Gemba.

Izvor: Al Jazeera i agencije