Tokio povukao logotip za Olimpijske igre

Organizatori Olimpijskih i paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. odlučili su povući i promijeniti logotip kojeg su prethodnih pet sedmica branili, odbacujući do danas optužbe da je riječ o plagijatu, tj. povredi autorskih prava.

Dizajner Kenjiro Sano od prvoga dana, 24. jula, negira optužbe o neoriginalnosti njegovog stiliziranog T s crvenim krugom koji simboliziraju japansku zastavu. Ostao je pri tome i danas, jedino što je sada usamljen u negaciji.

“Naravno da nisam koristio tuđi logo kao predložak za svoj, apsolutno nema govora o tome”, kazao je Sano.

Belgijski je kolega Olivier Debie, naime, promptno reagirao sudskom tužbom, navodeći kako je novi olimpijski logo presličan njegovom dizajnu loga za gradski teatar u Liegeu.

Povjerenje javnosti

I on i teatar tužili su Međunarodni olimpijski odbor. Iz tokijskog organizacijskog odbora branili su se činjenicom da su čak bili provjerili ima li belgijski logo zaštićena autorska prava.

To je već bilo indikativno – Sano je iz dana u dan gubio povjerenje javnosti, a na aferu je naposljetku reagirao i prvi čovjek nacionalne Vlade.

“Olimpijske igre događaj su koji slave svi pripadnici naroda domaćina”, kazao je Shinzo Abe, premijer Japana.

Čelnik Vlade apelirao je na medije, tražeći pozitivnu interpretaciju ove situacije – za dobro imidža zemlje i jedinstva. Nešto ljući bio je prvi čovjek grada domaćina.

‘Pandorina kutija’

“Ovaj slučaj utječe na povjerenje. Želim da Sano detaljno pojasni svoj rad. Osjećam se iznevjereno”, izjavio je Yoichi Masuzoe, guverner Tokija

Otvorena je “Pandorina kutija”, sada su pod povećalom svi prethodni dizajnerski radovi u karijeri Kenjira Sana. Povlačenje ovoga je, stoga, logično.

“Odluka da krenemo ispočetka i napravimo novi logo čini se najrazumnijom”, kazao je  Toshiro Muto, predsjednik Organizacijskog odbora.

Ko zna iskreno šta je sve u pozadini ove priče, sunce i slovo T jedinstveni su, a sliči li n-ta umjetnička interpretacija na neku prethodnu također je u domeni slobodne sudačke procjene, sportski rečeno.

Izvor: Al Jazeera