Tokom Božića spašeno 4.000 izbjeglica

Norveški brod Siem Pilot spasio 931 izbjeglicu, uključujući 26 maloljetnika (EPA)

Oko 4.000 izbjeglica spašeno je tokom proteklog vikenda u vodama Sredozemnog mora, između Italije i sjeverne Afrike, a nove operacije spašavanja očekuju se i tokom posljednjih dana ove “vanredne” godine, saopćili su italijanski zvaničnici.

Italijanska obalska straža je objavila da je tokom božićnih praznika, od četvrtka do nedjelje, koordinirala spašavanje više od 3.000 ljudi, dok je norveški brod Siem Pilot spasio 931 izbjeglicu, uključujući 26 maloljetnika, i jutros ih transportovao u Palermo na Siciliji, prenijela je agencija AFP.

Vanredna godina

Italijanski mediji su prenijeli da su tri osumnjičena krijumčara ljudi, među kojima su dva Gambijca i jedan Somalijac, uhapšeni u Palermu nakon što je norveški brod pristao u toj luci.

“Naši napori za spašavanje izbjeglica će se nastaviti i u narednim danima, ali već možemo da kažemo da je 2015. bila vanredna godina”, izjavio je Vincenzo Melone, komandant obalne straže.

Gotovo jedan milion tražilaca azila je stiglo u Evropu od početka ove godine, a najmanje 3.692 osobe su poginule u pokušaju da pređu Sredozemno more i stignu na “stari kontinent”, pokazuju podaci Međunarodne organizacije za migracije.

Izvor: Agencije