Tokom samita G20 u Kini: Sjeverna Koreja ispalila tri rakete

Sjeverna Koreja redovno izvodi raketne testove (Reuters)

Sjeverna Koreja je ispalila tri rakete samo nekoliko sati nakon što su se vođe Južne Koreje i Kine sastale na Samitu G20 u Hangzhou.

Rakete su ispaljene iz grada Hwangju koji se nalazi nekoliko kilometara južno od Pjongjanga.

Združeni generalštab Južne Koreje navodi da su tri ispaljene rakete preletjele kopno, prije nego što su završile u moru.

Sve tri rakete su bile srednjeg dometa, a preletjele su oko 1.000 kilometara, saopćila je vojska Južne Koreje.

Najmanje jedna raketa je završila u identifikacijskoj zoni japanskih zračnih snaga, kazao je zvaničnik vojske Južne Koreje Reutersu.

“Ovaj zadnji incident dolazi u trenutku kada je Kina izrazila nezadovoljstvo zbog prijetnji Seula da će postaviti odbrambeni štit, kao odgovor na prijetnje Pjongjanga. Kina na postavljanje odbrambenog štita gleda kao na prijetnju po njenu suverenost. Ali, jutrošnji incident nam je pokazao zašto se Južna Koreja osjeća ugroženo“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Adrian Brown.

Sjeverna Koreja redovno izvedi raketne testove, posebno kada je pažnja međunarodne zajednice okrenuta prema sjeveroistočnoj Aziji, prenosi AP.

Odnosi Seula i Pekinga

Ranije je predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye kritizirala Sjevernu Koreju, te kazala kako ta zemlja šteti odnosima Seula i Pekinga.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održalo je nedavno sastanak iza zatvorenih vrata na zahtjev SAD-a i Japana kako bi razmotrilo sjevernokorejsko lansiranje raketa.

Vijeće UN-a je osudilo lansiranje raketa, te saglasilo da preduzme dalje značajne mjere protiv Pjongjanga.

Sjeverna Koreja nekoliko je mjeseci testirala rakete i izvela četvrtu nuklearnu probu u januaru te neki stručnjaci ocjenjuju da međukorejski odnosi nisu bili tako napeti od sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Sjevernoj Koreji je rezolucijama UN-a zabranjena bilo kakva upotreba balističke raketne tehnologije.

Izvor: Al Jazeera i agencije