Tom Perez novi lider američkih deomkrata

Tom Perez (55) je bivši ministar rada (Reuters)

Američka Demokratska stranka u Atlanti je izabrala Toma Pereza za novog lidera.

Pred Perezom, koji je blizak bivšem predsjedniku Baracku Obami, zadaća je suprotstaviti se predsjedniku Donaldu Trumpu i vratiti demokrate na vlast 2018. i 2020.

Tom Perez (55), iz Dominikanske Republike, bivši je ministar rada i prvi je Latinoamerikanac na čelu Demokratske stranke.

Barack Obama, kojem je predsjednički mandat istekao 20. januara, odmah je pozdravio izbor “prijatelja” te izrazio uvjerenje da će on znati okupiti svoju političku porodicu i pomoći rađanju nove generacije lidera. 

Perez je na skupu u Atlanti tijesno izgubio u prvom krugu, a u drugom je s 235 glasova (od 435 glasača) pobijedio kongresmena Keitha Ellisona, koji je prikupio 200 glasova.

Protivkandidat zamjenik Pereza

Novi čelnik demokrata odmah je pružio ruku krilu stranke koje vodi Bernie Sanders te je imenovao upravo svoga protivkandidata Ellisona na mjesto zamjenika.

U govoru je Perez pozvao na jedinstvo i kao jedan od finalista za mjesto zamjenika predsjednika Hillary Clinton naglasio je da se radi o posebnom trenutku u historiji stranke.

“Oni će nas pitati gdje smo bili 2017., kada smo imali najgoreg američkog predsjednika u historiji. A mi ćemo moći odgovoriti da smo okupili demokratsku stranku i da je taj predsjednik mogao odraditi samo jedan mandat”, poručio je.

Dok diljem Sjedinjenih Država ne jenjavaju protesti nezadovoljnika, koji su počeli Trumpovim ulaskom u Bijelu kuću, demokrati žele tu energiju preusmjeriti u izbornu snagu za pobjedu na parlamentarnim izborima u novembru 2018, te predsjedničkim 2020.

Izvor: Agencije