Tomislav Karamarko podnio ostavku

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko podnio je ostavku na tu dužnost. Odluku o napuštanju čela stranke Karamarko je objavio na konferenciji za novinare u središnjici stranke.

Razlozi za to, kako je rekao, višeslojni su, ali završno je riječ o tome da je obećao okupiti saborsku većinu, a budući da u tome nije uspio, ocijenio je kako je normalno da se za to snosi odgovornost.

Karamarko je rekao da se smatra odgovornom osobom i da HDZ nakon ovoga ide dalje pobjeđivati te je ocijenio da je ostavkom ostavio prostor za novi impuls stranci.  

Smatra da je u protekle četiri godine napravio dobro za Hrvatsku i HDZ. “U HDZ-u sam od 1989. Bilo je uspona i padova, ali uvijek sam bio u funkciji svoje domovine i sve što radim, radim za nju”, poručio je.

Prema njegovom mišljenju, nakon današnje ostavke doći će do novih rješenja, koja će biti pozitivan vjetar u leđa HDZ-u.

‘Pokušat ću biti u dobrim odnosima s HDZ-om’

Karamarko je ustvrdio da ostavku nije podnio ni pod kakvim pritiskom te zahvalio, prije svega, običnim članovima HDZ-a, 92.000 članova koji su ga po principu “jedan član – jedan glas” izabrali za predsjednika stranke, te svima koji su mu davali potporu.

Kad je riječ o novom predsjedniku HDZ-a, nije se želio opredijeliti ni za koga, već je poručio kako vjeruje da će za novog predsjednika biti više kandidata koji će biti birani po načelu “jedan član – jedan glas”.

S obzirom da niko od bivših predsjednika HDZ-a više nije član stranke, Karamarko nije mogao izbjeći i to pitanje.

“Gledajte, nema razloga za to, pokušat ću sa svojom strankom biti u dobrim odnosima. Ne možete četiri godine voditi stranku i sad da postanem neprijatelj. Onda nešto nije u redu”, rekao je Karamarko.

Bivši predsjednik HDZ-a smatra da je Vladu, u kojoj je bio i prvi potpredsjednik, trebalo rušiti jer nije funkcionirala. Drži kako je bilo pitanje odgovornosti to prekinuti i reći dosta.

‘Izmišljena afera’

Karamarko je istaknuo kako ga je najviše smetalo ignoriranje HDZ-a jer u Vladi nisu imali pristup bitnim odlukama, a Most je uzeo bitna ministarstva poput gospodarstva, MUP-a i pravosuđa.

“Nisam mogao dopustiti da HDZ bude ponižen i to nisam mogao trpjeti. Nikada nisam bio nezgodan suradnik nikome. Napravio sam to zbog digniteta stranke i svog osobnog”, kazao je, kako prenosi Hina. 

Drži kako se HDZ ne smije maknuti iz desnog centra, jer će time izgubiti bazično članstvo, simpatizere i glasačko tijelo koje je tradicionalno narodnjačko.

Karamarko je ponovno zanijekao da je u slučaju “INA – MOL” bio u sukobu interesa, ocijenivši to izmišljenom aferom koja je trebala poslužiti kao artiljerijska priprema za sve što se dogodilo.

“To je bila hrpa izmišljotina i gnjusnih laži prema meni i mojoj obitelji”, kazao je. Ponovio je i da će se na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa žaliti Upravnom sudu.

Hrvatski političari za sada se nisu oglašavali o situaciji u HDZ-u i ostavci Karamarka. Ipak, sve je pomno pratio njihov doskorašnji koalicioni partner, predsjednik Mosta Božo Petrov.

Ostavka je došla prekasno, smatra Petrov. Nije želio reći je li nakon odlaska Karamarka moguća suradnja s HDZ-om, jer se, kaže, ne želi miješati u unutarstranačke izbore.

Nakon Karamarkove konferencije za novinare održana je sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice.

Glavni razlog zahtjeva za Karamarkovim odlaskom je njegov neuspjeh u preslagivanju vladajuće većine, nakon što je HDZ zajedno s oporbom srušio Vladu Tihomira Oreškovića.

Plenković spreman za kandidaturu

Time je HDZ sišao s vlasti i primoran je izaći na izvanredne parlamentarne izbore, koji će najvjerojatnije biti održani u rujnu.

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak navečer za Hrvatsku televiziju kako je spreman kandidirati se za predsjednika HDZ-a.

“U novim okolnostima, kada je raspušten Sabor, kada očito zbog krive procjene nije uspjelo preslagivanje nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi, koju je formirao HDZ s koalicijskim partnerima i Mostom kao ključnim partnerom, smatram da u nove izbore trebamo ići osvježeni i spreman sam u kontekstu ovakve situacije preuzeti odgovornost”, rekao je Plenković.

Dodao je da će se, ako izbori za predsjednika HDZ-a budu raspisani, kandidirati za predsjednika te stranke.

Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević izjavio je u ponedjeljak kako je u HDZ-u dominantan stav prema kojemu od Karamarka očekuju ostavku.

“Ne znam što će (…) učiniti Tomislav Karamarko, ali ono što mogu jasno reći – nisam od onih koji javno pozivaju na ostavke, ali proteklih nekoliko dana me zvalo mnogo članova naše stranke iz cijele Hrvatske, članovi Predsjedništva, Središnjeg odbora i apsolutno je dominantan stav da očekujemo ostavku od gospodina Karamarka”, rekao je Milošević za Novu TV.

Na pitanje postoji li mogućnost da se Karamarko ogluši na sve pozive za ostavku, Milošević je odgovorio kako uvijek želi vjerovati da su ljudi koji obnašaju tako visoke dužnosti odgovorni, da razumiju politički trenutak i vlastitu odgovornost.

Sabor donio odluku o samoraspuštanju

Novog predsjednika, kazao je, HDZ može birati po modelu “jedan član – jedan glas”, za što su potrebni određena organizacija i vrijeme, ili na Općem saboru te stranke.

“Donijet ćemo odluku pravovremeno, jer ono što sam rekao, ono što nemamo, nemamo vremena. HDZ vrlo brzo s novim predsjednikom, konsolidiran, mora biti spreman za nove izbore, a Socijaldemokratska partija, ja sam siguran, samo se nada da će lako ušetati u Banske dvore”, rekao je Milošević.

Hrvatski sabor odluku o samoraspuštanju, nakon koje slijede izvanredni izbori, donio je nakon što je prošli tjedan samoraspuštanje zatražio 91 zastupnik u osam odvojenih prijedloga.

Zahtjev za raspuštanjem upućen je poslije izglasavanja nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću i kada je prvi potpredsjednik Vlade Karamarko podnio ostavku nakon afere “Konzultantica”.

Izvor: Al Jazeera i agencije