Topčić-Polje: Mještani u strahu zbog gradnje i klizišta

Piše: Vedrana Maglajlija

Dio mještana Topčić-Polja kod Zenice, koje je gotovo uništeno u klizištima tokom majskih poplava prošle godine, kaže da opet živi u strahu.

U zaseoku Izgrtine, okruženom klizištima, koje se nalazi na brdu ove mjesne zajednice, prije nekoliko dana počelo je iskopavanje za izgradnju rezervoara kojim bi se dio stanovnika snabdijevao pitkom vodom, jer je stari uništen kada se prošle godine pokrenula zemlja.

Međutim, 40 mještana tvrde da se zbog toga opet boje za svoju sigurnost, jer geolog nije ispitao teren gdje će se praviti rezervoar iz kojeg oni čak neće ni dobijati vodu, a sada je u nedostatku koriste iz neispitanih izvora.

Iz Mjesne zajednice Topčić-Polje kažu da postoje sve dozvole za početak radova na projektu kojeg finansira UNDP, a provodi grad Zenica u čijem se sastavu nalazi ovo mjesto, međutim, kao i mještani, zajedno sa gradskim vlastima tražili su da se teren ispita.

“Geolog bi trebao izaći na teren i njegov izvještaj očekujemo u ponedjeljak, a razlog zašto prije početka radova nije izašao je taj što se tražilo da se iskopa rupa do čvrstog tla i onda da se izvrši ispitivanje”, kaže Zaim Skopljak, predsjednik Mjesne zajednice Topčić-Polje sa 1.300 stanovnika u kojem trenutno, dodaje, postoji do osam velikih klizišta.

Kako navodi, rezervoar sa 100 kubika vode snabdijevao bi 1.200 stanovnika, ali ne i mještane Izgrtina koji piju neispitanu vodu iz malih izvora, zbog čega, kažu idu često kod liječnika, jer stalno imaju stomačne tegobe.

‘Ne spavamo kada kiša pada’

Ipak, ističu da su prije svega preplašeni za svoje živote, jer su im kuće već napuknute, te se boje da zemljište neće izdržati gradnju i da će se pod njihovim nogama ponovo pomjeriti zemlja.

Predstavnici Mjesne zajednice Topčić-Polje Foto: Al Jazeera

“Sanacija klizišta je proces, to nije nešto što se može preko noći završiti, mi sada imamo informacije da bi na proljeće trebalo pristupiti sanaciji korita, uz to ide kanalizacija, ide put. Treba oko 2,2 miliona maraka da se prikupi da se to uradi. Ne možemo napraviti put i kanalizaciju pa da nadođe potok i odnese sve. Treba uraditi sve jedno po jedno, a to je proces, treba vremena”, zaključuje Zaim Skopljak.

U međuvremenu stanovnici ovog mjesta kažu da žive u strahu od svake kapi kiše.

“U ratu nisam pobjegao, ali sad bih pobjegao da imam gdje, imam kuću i dva plastenika, maline, ali sve bih ostavio samo da mogu sigurno živjeti”, opisuje nam situaciju Enes Jusić, dok napuštamo ovo mjesto na čijem se svakom ćošku vidi napukla zemlja.

Izvor: Al Jazeera