Topić: Po nekim Hrvatima, Vukovar su rušili Bošnjaci

Franjo Topić: Kada se počelo pucati, to više nije bilo vrijeme za demokratsku politiku Stjepana Kljuića (Al Jazeera)

Posljednje godine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj donijele su čudno izobličavanje istine i stvarnosti, jer su nekim strankama sada veći neprijatelji bošnjačke nego srpske stranke, izjavio je u subotu predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjo Topić.

On je u Sarajevu govorio kao promotor knjige Izdaja Bosne, čiji je autor nekadašnji predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Stjepan Kljuić.

Topić je istakao kako je odnos prema politici kao zalaganju za opće dobro u Bosni i Hercegovini odavno napušten, što je bitan uzrok problema u kojima se ta država nalazi.

Za Kljuića je rekao kako je on jedan od onih kojima je teško naći premca u tome da je Hrvat i Bosanac istovremeno, što je veliki izazov za svakog pripadnika hrvatskog naroda u toj balkanskoj državi.

Hrvati su gotovo nestali u RS-u

Monsinjor Topić je podsjetio na činjenicu kako je HDZ BiH na prvi demokratskim izborima u Bosni i Hercegovini 1990. godine dobio 24 posto glasova u vrijeme kada su Hrvati činili 17 posto stanovništva, što dovoljno govori o kvalitetu politike vođene dok je ovom strankom upravljao Kljuić.

“Kada se počelo pucati, stvari su se stubokom promijenile i to više nije bilo vrijeme za demokratsku politiku Stjepana Kljuića”, kazao je Topić, dodajući da je Kljuić stoga marginaliziran od hrvatskog vodstva u Zagrebu, a potom i od bošnjačkog u samoj Bosni i Hercegovini.

On je upozorio kako zadnje godine donose čudno izobličavanje istine i stvarnosti, jer su nekim hrvatskim stankama sada veći neprijatelji bošnjačke nego srpske stranke, a pri tom niko ne govori o stanju u bh. entitetu Republika Srpska, gdje su Hrvati gotovo nestali, a malobrojni ostali potpuno su obespravljeni.

“Kada govore danas neki hrvatski političari, čini se da su Vukovar rušili Bošnjaci”, konstatirao je Topić, upozoravajući kako se borba za vlast prenosi na cijele narode, a borba oko fotelja tretira kao sukob dva naroda, što je ogromna šteta.

Izvor: Agencije