‘Torinsko platno’ je najvjerovatnije falsifikat

Rimokatolička crkva još nije zauzela konačni stav prema autentičnosti tkanine koja nosi sliku (EPA)

Najnovija visoko-tehnološka forenzička studija krvi na Torinskom platnu, za koje kršćani vjeruju da je Isusova ukopna tkanina, pokazala je da je vrlo vjerovatno srednjovjekovni falsifikat.

Rezultati istrage s najmodernijim tehnologijama analize uzoraka krvnih mrlja, u kojoj su naučnici koristili dobrovoljca i lutku, objavljeni su u časopisu Journal of Forensic Sciences.

Rimokatolička crkva još nije zauzela konačni stav prema autentičnosti tkanine koja nosi sliku, obrnutu kao fotografski negativ, čovjeka čije povrede upućuju na raspeće.

Prikazuje prednju i zadnju stranu bradatog čovjeka, s prekriženim rukama na prsima.

Studija: Majstorska krivotvorina

Na njoj su mrlje koje nalikuju tragovima krvi na ručnim zglobovima, stopalima i bokovima.

Tkanina je u posebnom sefu u torinskoj Katedrali, gdje je rijetko izložena javnosti.

Skeptici su tkaninu proglasili majstorskom srednjovjekovnom krivotvorinom, ugljični testovi iz 1988. godine utvrdili su da potiče iz perioda između 1260. i 1390. godine, ali njihova je tačnost dovedena u pitanje zbog mnogobrojnih pokušaja restauracije.

Korištenjem specifičnih instrumenata, studija je pokazala kako smjer i ponašanje krvi koja teče nije u skladu s dokazima, fotografijama tkanine.

“Kada je dobrovoljac bio u različitim pozama, smjer kretanja krvi po tijelu nikada se nije slagao s tkaninom”, naglašeno je u studiji.

“Pretpostavljajući da su crvene mrlje na Torinskom platnu krv od povreda raspeća, rezultati eksperimenata demonstrirali su da različiti smjerovi kretanja krvi iz različitih dijelova tijela nisu konzistentni jedni s drugima”, piše u zaključku studije.

Historija dugačka i kontroverzna

Historija Torinskog platna dugačka je i kontroverzna.

Prvi put se pojavilo na Bliskom Istoku i u Francuskoj, a kasnije ga je savojska dinastija donijela u Torino 1578. godine.

Godine1983. bivši kralj Umberto II ostavio je tkaninu papi Ivanu Pavlu.

Tkanina je skoro bila uništena kada je 1997. godine požar zahvatio kapelu Guarini torinske Katedrale, gdje je bila čuvana.

Jedan vatrogasac riskirao je život kako bi je spasio.

Izvor: Agencije