Oglasi

Totnes, rijetka sretna zajednica u Britaniji

Sve veći broj drugih gradova primjenjuje sličan sistem, zaobilaze globalizaciju u korist lokalnih poslovanja.

Privatnici u Velikoj Britaniji sve češće krive multinacionalne kompanije za nelojalnu konkurenciju i pad vlastitih prihoda, ali jedan gradić na jugozapadu Engleske ipak se odupire efektima globalizacije.

Hannah i Sima Cutting pripremaju hranu koju će prodavati na Božićnoj pijaci. Sastojci za njihova jela uzgajaju se na obližnjim farmama. Oni su dio poslovne ulice grada Totnesa.

Ovakvo poslovanje pomaže farmerima, a zajednica koja kupuje njihove proizvode pomaže njima.

Niti jedne korporacije

"Ulica s mnogo nezavisnih prodavača interesantno je mjesto. To je jači i otporniji poslovni model za mali grad. A mislim i da je ponuda ukusnija", priča Sima Cutting, prodavačica.

Nekoliko koraka dalje je muzička radnja Ruperta Morrisona. On posluje veoma uspješno, uprkos konkurenciji poput internetskog giganta Amazon, o kojem Rupert nema visoko mišljenje.

"Oni imaju identične zalihe, ali i mogućnost da prodaju šta god požele. Mislim da se mnogo ljudi ne slaže s poreznom politikom Amazona. Lično, najveći problem koji imam s njima je isti koji imam i sa supermarketima, a to je da nemaju nimalo strasti u svom poslovanju. Muziku koriste kao običnu robu i smatram da to obezvređuje tržište", smatra Morrison.

U mjestu Totnes živi blizu 8.000 stanovnika i gotovo da nema nijedne velike korporacije. Tu vlada filozofija da svrha poslovanja nije samo zarada, nego i dobrobit za zajednicu.

"U ovoj zemlji javnost je bijesna zbog stvari poput utaje poreza ili loše poslovne prakse velikih kompanija. To će biti i jedna od glavnih tema na narednom sastanku Grupe osam najrazvijenijih zemalja (G8), čiji je domaćin upravo Velika Britanija. Ali, u ovoj zajednici takvih briga nema, jednostavno zato što nema ni velikih kompanija. Ono šta poslovni model ovog mjesta predstavlja jeste upravo suprotno od ostatka države", izvještava Reporter Al Jazeere Laurence Lee iz Totnesa.

Jedan lanac kafića pokušao se ubaciti u ovaj prostor, ali zbog javnog nezadovoljstva brzo je odustao od te ideje.

Kožne rukotvorine

Umjesto kafića, svoje poslovanje ovdje je smjestio proizvođač kožnih rukotvorina. Tip kompanije zbog koje je lokalna ekonomija postala samoodrživa.

"Nezavisnost je osnovna kvaliteta poslovanja. Time dobijate na raznovrsnosti i postajete sam svoj gazda", kaže Hal Gillmore, privatnik.

Niko ne tvrdi kako je gradić Totnes imun na probleme, ili kako se ovaj model samoodrživosti može primijeniti na ostale gradove.

Sve veći broj drugih gradova primjenjuje sličan sistem, zaobilaze globalizaciju u korist lokalnih poslovanja. Ali, Totnes se makar može pohvaliti sretnom zajednicom, što je u Velikoj Britaniji trenutno vrlo rijetka pojava.

Izvor: Al Jazeera