Tour de France: Trijumf Chrisa Froomea

Chris Froome (28) iz Velike Britanije pobjednik je 100. izdanja Tour de Francea (83:56:40).

Njemački biciklista Marcel Kittel pobijedio je u posljednjoj etapi, koja je u nedjelju vožena od Versaillesa do Pariza.

Prošle godine Froome je bio drugi, ali tada je bio vodonoša sunarodnjaku i timskom kolegi iz Skyja Bradleyju Wigginsu.

Ove godine Froome je bio kapetan tima i dominirao je na rijetko viđen način, odličan u brdima, a jedanako tako i na kronometru, pa njegovi suparnici nisu imali šanse.

Drugo mjesto u ukupnom poretku zauzeo je nadareni 23-godišnji Kolumbijac Nairo Quintana (+4:20), treći je bio Španjolac Joaquim Rodriguez (+5:04), a dvostruki osvajač Toura Alberto Contador završio je na četvrtom mjestu (+6:27).

Inspiracija mladim Kenijcima

Froome je Britanac, ali je rođen u Keniji, i za Keniju je osvajao medalje na početku karijere. Stoga, u toj afričkoj zemlji, njegov trijumf drže barem malo svojim.

Dionica duga 80 kilometara težak je trening tokom kojeg kenijski biciklisti nailaze na zahtjevne prepreke -litice i teško premostive uzbrdice u centralnoj Keniji.

Zbog teškog terena često su prinuđeni mijenjati gume, ali biciklizam je njihov životni stil.

Inspirisani su činjenicom da je tu počeo trenirati Chris Froome.

“Put koji sam prešao da bih postao što jesam – sa malog bicikla u Keniji postao sam nosilac žute majice na najprestižnijem takmičenju Tour de Franceu. Taj osjećaj teško bih opisao riječima”, rekao je Froome.

Veliki snovi

Njegov prvi trener sada trenira siromašne sportiste. Prisjeća se Froomea kao dječaka sa velikim snovima.

“Imao sam privilegiju otkriti njegov potencijal. Tokom njegovih prvih treninga vidio sam odlučnost. Njegova želja za uspjehom je bila velika”, kaže David Kinja.

Ali, uslovi za bicikliste u Keniji su teški.

“To je skup sport i veoma mali broj mladića ga sebi može priuštiti, mnogi bicikli na kojima treniraju su ispod standarda”, kaže Julius Mwangi iz Kenijske biciklističke federacije.

Trening centar koji vodi trener Kinja jedan od samo nekoliko u državi održava se isključivo pomoću donacija.

Raymond Muchiri je jedan od najmlađih i najperspektivnijih biciklista. Život njegove porodice nije lagan, ali on kaže uz biciklo laše izađe na kraj sa problemima.

“Prije nego odlučite baviti se nečim, morate biti sigurni da to volite. Moje srce jednostavno voli sport”, kaže Muchiri.

Kenijski biciklisti očajnički žude za uspjehom. Gledajući uspjehe Chrisa Froomea kojeg smatraju jednim od svojih, njihova želja sve je jača.

Izvor: Al Jazeera i agencije