Toyota bilježi rast prodaje automobila

U prvoj polovini godine GM je zbog Toyote izgubio vodeću poziciju na tržištu (Reuters)

Japanski proizvođač automobila Toyota prodao je 7,4 miliona vozila širom svijeta u prvih devet mjeseci ove godine, što je za 28 posto više u odnosu na prethodnu.

Snažan rast prodaje nailazi, međutim, na probleme zbog pada prodaje u Kini, zbog koje bi japanska firma mogla izgubiti poziciju najvećeg svjetskog proizvođača automobila.

Antijapansko raspoloženje probudilo se u Kini nakon što je Tokio nacionalizirao otoke u Istočnom kineskom moru, što je dovelo do rasta teritorijalnih tenzija između susjednih zemalja, prenijela je agencija AP.

Potez Japana izazvao je brojne proteste u Kini i pozive da se bojkotuju japanski prozivodi.

Preskočili General Motors

Prodaja Toyote u Kini prepolovljena je u septembru u odnosu na isti mjesec prošle godine. Kompanija je prošlog mjeseca u Kini prodala 44.100 vozila, u odnosu na 86.000  iz istog mjeseca 2011. U augustu je prodano 75.280 automobila, 15 posto manje nego istog mjeseca prošle godine.

Toyota je u prvoj polovini godine preuzela poziciju najvećeg svjetskog proizvođača automobila od američkog General Motorsa (GM), prodavši 4,97 miliona vozila u svijetu. To je bila značajna prekretnica za japansku firmu, koja je posljednjih godina pretrpjela niz poteškoća, od masovnih povlačenja vozila zbog kvarova, do prirodnih katastrofa.

Kompanija je ranije planirala da ove godine u Kini proda milion vozila, ali je navela da više ne očekuje da će dostići tu cifru.

U prvoj polovini godine, Toyota je prodala oko 300.000 automobila i kamiona više nego GM, što se činilo kao dovoljno da američkoj kompaniji oteža sustizanje japanskog konkurenta u drugoj polovini 2012.

Toyotina proizvodnja pogođena je prošle godine zemljotresom i cunamijem u Japanu, a zatim poplavama na Tajlandu, a na prodaju su utjecali i brojni opozivi vozila u Sjedinjenim Američkim Državama zbog problema sa sigurnošću.

GM je 70 godina bio najveći svjetski proizvođač automobila, prije nego što je 2008. izgubio vodeću poziciju od Toyote. Američka kompanija je i prošle godine zauzimala prvo mjesto, dok je Toyota bila treća, iza njemačkog Volkswagena.

Izvor: Agencije