Toyota bilježi rast prodaje

Kompanija je, također, povećala svoja predviđanja o globalnoj prodaji automobila (Reuters)

Toyota je saopćila u petak da je njen neto profit skočio na 3,71 milijardi dolara, nakon što je prodala više nego očekivano automobila, što pokazuje da se japanski automobilski gigant oporavio od posljedica prošlogodišnjeg zemljotresa i cunamija.

Kompanija je saopćila da je ostvarila profit od 3,71 milijardi dolara u prvom fiskalnom kvartalu do juna, u odnosu na 14 miliona dolara prije godinu dana.

Kompanija je, također, povećala svoja predviđanja o globalnoj prodaji automobila, izvijestivši da sada očekuje da će prodati 10,05 miliona vozila.

Rast potražnje

Toyota se u prvoj polovici godine vratila u vrh lige globalnih proizvođača automobila, nakon što je prodala skoro pet miliona vozila, ostvarivši bolji rezultat od rivala General Motorsa i Volkswagena.

„U svim regijama, prodaja vozila snažno je povećana zbog rasta potražnje, koja je prošle godine bila smanjena zbog manje proizvodnje usljed velikog zemljotresa“, kazao je viši predstavnik menadžmenta Toyote Takahiko Ijichi.

Agresivno smanjivanje troškova i snažnija prodaja više su nego nadoknadile učinak snažnog jena koji je učinio proizvode japanskih proizvođača manje konkurentnim u inostranstvu.

Toyota i dalje predviđa da će ostvariti godišnji neto profit od devet milijardi dolara.

Kompanija je prodala rekordnih 4,97 miliona automobila širom svijeta u prvih šest mjeseci ove godine, što je za 34 posto više nego u istom periodu prošle godine.

GM je prodao 4,67 miliona vozila, dok je Volkswagen prodao 4,45 miliona.

Izvor: Agencije