Toyota opoziva 7,43 miliona vozila

Opoziv je posljednji u nizu problema japanske kompanije nakon što je u proteklim godinama povukla milione primjeraka vozila (Reuters)

Najveći proizvođač automobila iz Japana Toyota objavio je u srijedu kako će opozvati 7,43 miliona vozila iz cijelog svijeta, zbog rizika od požara zbog kvara na sistemu elektičnog podizanja prozora na modelima među kojima su veoma popularni Camry i Corolla.

Opoziv je posljednji u nizu problema japanske kompanije, nakon što je u proteklim godinama povukla milione primjeraka vozila, što je nanijelo ogromnu štetu Toyotinom renomeu kao kreatoru veoma sigurnih automobila.

Glasnogovornica kompanije saopćila je kako će se opozvati blizu 2,47 miliona vozila u Sjedinjenim Američkim Državama.

Još 2,8 miliona automobila treba biti povučeno iz Evrope i Kine, dok se preostala vozila nalaze u ostatku svijeta, uključujući Japan, Kanadu, Australiju i Bliski Istok, dodala je.

Među onim vozilima koja su opozvana van Japana su određene varijante modela Yaris, Vios, Corolla, Matrix, Auris, Camry, RAV4, Highlander, Tundra, Sequoia, xB i xD proizvedene između 2005. i 2010. godine.

Do sada nije bilo prijavljenih nesreća, povreda ili smrtnih slučajeva zbog problema sa prozorom.

Borba za povratak

Ovaj opoziv došao je dva mjeseca nakon što je Toyota dodala još dva modela na listu opoziva od 2009. godine, koji je pokrenut jer su prostirke blokirale papučicu gasa i navodno na taj način izazvale brojne smrtonosne nesreće.

Loša reakcija Toyote, podsjećaju iz agencije AFP, na početni problem i drugi izvještaji o iznenadnim, nenamjeravanim ubrzanjima automobila doveli su do opoziva više od 12 miliona vozila iz cijelog svijeta, istrage Kongresa SAD-a, više od 50 miliona američkih dolara kazni od američkih regulatornih tijela, te javno izvinjenje njenog šefa.

Od tada je japanski proizvođač marljivo radio kako bi svojim automobilima vratio reputaciju sigurnih, a istovremeno je bio na udaru ekonomske krize, jakog jena i žestokih zemljotresa i tsunamija u 2011. godini.

U prvoj polovini 2012. godine Toyota je uspjela vratiti prvo mjesto na listi najvećih proizvođača automobila koje joj je bio preuzeo američki General Motors.

Ovo je u svijetu najveći opoziv vozila u jednom mahu od 1996. godine, kada je Ford povukao 7,9 miliona vozila.

Izvor: Agencije