Toyota opozvala 1,75 miliona vozila

Japanski div istakao je tri problema na nekoliko modela među kojima se nalaze i oni luksuznog brenda Lexus, kao i model Crown Majesta (Reuters)

Japanski proizvođač automobila Toyota danas je objavio kako povlači 17,5 miliona vozila širom svijeta zbog problema sa kočnicama i drugim problemima koji mogu izazvati požar, prenosi agencija AFP, istakavši kako je ovo posljednji u nizu opoziva najvećeg proizvođača automobila na svijetu.

Japanski div istakao je tri problema na nekoliko modela među kojima se nalaze i oni luksuznog brenda Lexus, kao i model Crown Majesta.

Među razlozima povlačenja se nalazi nepravilno oblikovani dio kočionog sistema koji može dovesti do promjena ponašanja papučice kočnice – ovaj problem pogađa 802.000 primjeraka Toyota, većinom u Japanu i Kini, proizvedenih između juna 2007. i juna 2012. godine.

„Kočnica ne postaje neefektivna, no njene performanse mogu opadati s vremenom“, navodi se u mailu kompanije.

Drugi problem odnosi se na dio sistema za snabdijevanje vozila gorivom. On pogađa 759.000 primjeraka, među kojima su Lexus i Crown Majesta, napravljenih od januara 2005. do septembra 2010. godine. Sporni dio može povećati rizik od požara „u prisustvu izvora vatre“.

Više od polovine ovih automobila prodato je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Poljuljana reputacija

Blizu 109.000 automobila marke Toyota u Japanu ima problem sa drugim dijelom koji je također dio sistema za snabdijevanje vozila gorivom i koji također mogu biti u opasnosti od požara. Ova vozila proizvedena su od oktobra 2006. do oktobra 2014. godine.

U saopćenju kompanije se navodi kako „Toyota nije upoznata sa slučajevima požara, sudara, povreda ili pogibija“ povezanih sa navedenim problemima.

Ova objava došla je četiri mjeseca nakon što je Toyota na svjetskom tržištu opozvala 2,27 miliona vozila zbog defekta uslijed kojeg se ne bi aktivirali zračni jastuci prilikom sudara.

Od početka godine, japanski proizvođač opozvao je skoro jedanaest miliona primjeraka svojih modela što je žestok udar reputaciji Toyote za kvalitetu i sigurnost.

Izvor: Agencije