Toyota ostvarila rekordan profit

Toyota je napravila velike investicije u proizvodne pogone u SAD-u (EPA)

Kompanija Toyota Motor saopćila je danas da je zabilježila rast dobiti u kvartalu april-jun za 7,2 posto na rekordnih 657,3 milijarde jena (5,9 milijardi dolara), zahvaljujući boljoj prodaji od očekivane na američkom i drugim stranim tržištima.

Dobit Toyote u istom periodu prošle godine iznosila je 613,0 milijardi jena, prenosi agencija AP.

Japanski automobilski gigant je u posmatranom tromjesečju, koji predstavlja prvi kvartal u poslovnoj godini kompanije, povećao prihode od prodaje za 4,5 posto na, također rekordnih, 7,4 hiljade milijardi jena (66 milijardi dolara).

Rezultati su bolji od očekivanja, imajući u vidu najnovija kretanja na američkom tržištu i Japanu gdje je Toyotina prodaja pala za gotovo 34.000 jedinica.

Velike investicije u SAD-u

S obzirom na aktuelne neizvjesnosti u pogledu mogućeg povećanja američkih tarifa na uvozne automobile, kompanija je zadržala projekciju profita za cijelu godinu na nepromijenjenom nivou od 2,12 hiljada milijardi jena, ali je smanjila prognozu prodaje na 8,9 miliona vozila sa ranije procijenjenih 8,95 miliona jedinica.

Toyota je imala velike investicije u proizvodne pogone u SAD-u, što bi trebalo ublažiti potencijalni udarac od povećanja tarifa. Ipak, svi veliki japanski proizvođači automobila će biti pogođeni ako administracija predsjednika Donalda Trampa ostvari prijetnje i uvede 25-postotno carine na uvoz automobila i auto delova.

Toyota je i ovog puta objavila poslovne rezultate prije zatvaranja berze u Tokiju ne čekajući kraj trgovanja, što je već decenijama standardna praksa kompanije. Cijena njenih akcija je pala na jutrošnjem trgovanju za 0,8 posto u Tokiju.

Izvor: Agencije