Toyota plaća 1,2 milijarde dolara zbog laži

Toyota je 2009. i 2010. povukla najmanje 12 miliona vozila širom svijeta (Reuters)

Japanski proizvođač automobila Toyota platit će 1,2 milijarde dolara na ime poravnanja s američkim vlastima zbog toga što je lagao vlasti i javnost, pokušavajući prikriti smrtonosni defekt na gasu u automobilima.

Toyota je 2009. i 2010. povukla najmanje 12 milijuna vozila diljem svijeta, što ju je stajalo 2,4 milijarde dolara, nakon što je skandal u vezi sa iznenadnim, nenamjernim ubrzanjem pri vožnji, ugrozio njezinu nekada sjajnu reputaciju, prenosi AFP.

„Umjesto da hitno iznese informacije i popravi problem kojeg je bila svjesna, Toyota je davala priopćenja koja su dovodila vlasnike njezinih automobila u zabludu, a Kongresu je dostavljala netočne podatke. Drugim riječima, Toyota je problem javne sigurnosti tretirala kao običan PR problem“, rekao je američki državni tužitelj Eric Holder.

Japanski automobilski div je u okviru poravnanja priznao kako je lagao 2009. godine kada je javnosti i američkim regulatorima rekao da je riješio problem s ubrzanjem tako što je popravio dijelove koji su se zaglavljivali ispod papučice gasa.

Čekali ‘potpuni redizajn’

Osim toga, Toyota je u tom razdoblju od regulatora pokušala prikriti da je u SAD-u odustala od plana popravke papučica koje se zaglavljuju, no kompanija je na kraju priznala problem i povukla milijune vozila.

Za obitelji desetaka poginulih najviše je uznemirujuća činjenica da je Toyota znala za problem još 2007. godine, ali nije smatrala kako je dovoljno ozbiljan da bi ga rješavala prije nego što sporni modeli automobila ne dobiju „potpuni redizajn“, što se događa svakih tri do pet godina.

„Poravnanje predstavlja težak, ali veliki korak prema tome da ovo nesretno razdoblje ostavimo iza sebe. Veoma smo zahvalni kupcima koji su nam ostali vjerni. Oni u budućnosti mogu biti sigurni da ćemo našu odgovornost prema njima shvaćati veoma ozbiljno“, rekao je jedan od direktora Toyote u Sjevernoj Americi Christopher Reynolds, upozorivši druge proizvođače automobila da ne ponavljaju njihove pogreške.

„Opoziv vozila može ugroziti reputaciju kompanije, ali obmanjivanje kupaca nanosi mnogo dugotrajniju štetu“, rekao je Reynolds.

Odredba da Toyota isplati 1,2 milijarde dolara najveći je iznos koji je Ministarstvo pravde SAD-a nametnulo nekoj automobilskoj kompaniji. Postignutim sporazumom Toyota će izbjeći kazneno gonjenje.

Izvor: Al Jazeera i agencije