Toyota povlači 2,77 miliona vozila

Toyota je primila oko 400 žalbi u Japanu zbog problema s vodenom pumpom, kao i žalbe u vezi s problematičnim upravljanjem vozilima (Reuters)

Japanski proizvođač automobila Toyota saopćio je da će povući 2,77 miliona vozila širom svijeta zbog problema s vodenom pumpom i upravljanjem, što je najnoviji udarac reputaciji kompanije, nakon niza ranijih povlačenja.

Najveći japanski proizvođač automobila navodi da nisu prijavljene povrede, niti nesreće, ali da je primio oko 400 žalbi u Japanu zbog problema s vodenom pumpom, kao i određeni broj žalbi u vezi s problematičnim upravljanjem vozilima, prenosi AFP.

Firma je prošlog mjeseca na globalnom nivou povukla 7,43 miliona vozila, uključujući popularne modele Camry i Corollu, zbog rizika od požara uslijed kvara na električnim podizačima stakala.

Konkurentske kompanije Honda i Nissan također su povukle jedan broj automobila u posljednjih godinu dana.

Toyotin najnoviji opoziv obuhvata određeni broj vozila proizvedenih između augusta 2000. i decembra 2011. godine u Japanu, kao i između 2000. i 2009. godine u inostranstvu, uključujući popularni hibrid Prius, na kojem su primijećena oba kvara.

Izgubljena kontrola

Prema najgorem scenariju, problem s upravljanjem može dovesti do toga da vozač izgubi kontrolu nad vozilom, dok bi kvar na vodenoj pumpi mogao zaustaviti vozilo, navodi Toyota.

“Nije bilo nesreća ili povreda zbog ovih problema. Dobili smo izvještaje kupaca”, rekao je za AFP glasnogovornik kompanije.

Oko 1,5 miliona vozila obuhvaćenih opozivom prodato je u Japanu, a ostatak u širom svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države i Evropu.

Povlačenje automobila najnoviji je udarac Toyoti nakon što je u posljednjih nekoliko godina povukla milione vozila zbog kvarova, što je nanijelo veliku štetu nekada sjajnoj reputaciji firme, poznatoj po sigurnosti.

Japanski proizvođač je prošlog mjeseca povukao 7,43 miliona vozila širom sveta zbog rizika od požara uslijed kvara na električnim podizačima prozora na brojnim modelima.

Slabije kočenje

Ranije ove godine Toyota je na još dva modela otkrila defekt, zbog kojeg su 2009. godine povučeni milioni automobila zbog problema s papučicom za gas, pa putnicima prijeti opasnost od sudara uslijed slabijeg kočenja vozila.

Taj kvar povezuje se s nesrećama u kojima su navodno poginule deseci ljudi.

Japanska firma uspjela je povratiti poziciju najvećeg svjetskog proizvođača automobila u prvoj polovini 2012. godine, preuzevši je od američkog giganta General Motorsa (GM).

Toyotine dionice su na berzi u Tokiju u srijedu ujutro pale 0,81 posto, na 3.060 jena, odnosno 38,2 dolara.

Izvor: Agencije