Toyota povlači više od šest miliona vozila

Trenutno nije poznato da li su problemi uzrokovani greškama u dizajnu ili u proizvodnji (Reuters)

Japanski proizvođač automobila Toyota će povući 6,58 miliona automobila da popravi grešku na letvi volana i sjedištima, što je jedno od najvećih povlačenja vozila u globalnoj automobilskoj industriji.

U saopćenju kompanije do kojeg je došla informativna agencija Reuters u srijedu je navedeno da će najveći svjetski proizvođač automobila povući određene modele Yarisa, Urban Cruisera, RAV4 i Hilux, nakon što su otkrivene greške u letvama volana, snopovima kablova i držačima sjedišta na više od 1.000 vozila.

Yaris se, također, prodaje pod imenom Vitz, a Urban Cruiser se prodaje kao xA pod brendom Scion.

Broj najavljenih povlačenja je preliminaran i podložan je izmjenama sve dok se ne objavi zvanično saopćenje u Japanu tokom srijede, rekao je predstavnik Toyote.

Kompanija je objavila da opoziv vozila pokriva modele Yaris kompakt i Urban Cruiser terenskih vozila sklapanih u periodu između januara 2005. i augusta 2010. godine, kao i RAV4 terenskih vozila i Hilux kompakt kamioneta, napravljenih između juna 2004. i decembra 2010. godine.

U saopćenju je navedeno da se 825.000 vozila sa navedenim problemima nalazi u Evropi, ali da nisu upoznati sa nekim nesrećama povezanim sa greškama na automobilima.

Trenutno nije poznato da li su problemi uzrokovani greškama u dizajnu ili u proizvodnji.

Problematični zračni jastuci

Prošle godine su Toyota i tri druga proizvođača automobila bili prisiljeni povući tri miliona automobila zbog mogućeg problema sa zračnim jastucima.

U 2012. je kompanija povukla 7,4 miliona vozila širom svijeta zbog neispravnog električnog podizača stakala na više modela, među kojima su Yaris, Corolla i Camry.

Nije prijavljeno da je bilo nesreća ili povreda uzrokovanih tim kvarom, ali je glasnogovornik kompanije u to vrijeme rekao da bi prekidači mogli ispuštati dim.

Također, u 2012. godini je proizvođač automobila platio više od milijardu dolara u nagodbi sa američkim vlasnicima automobila nakon serije velikih povlačenja vozila. Oni su uslijedili nakon nekoliko desetaka smrtonosnih nesreća, u kojima su učestvovala Toyotina vozila 2009. godine, koja su nenamjerno ubrzavala u vožnji.

Prošlog mjeseca je kompanija bila prisiljena platiti 1,2 milijarde dolara, nakon što su priznali prikrivanje i objavljivanje lažnih tvrdnji o dva sigurnosna problema povezana sa povlačenjem vozila, koji su počeli 2009. godine.

Izvor: Agencije