Tračak nade za željezaru u Smederevu

Od pokretanja željezare u Smederevu prošlo je tačno 100 godina. U novi poslovni vijek zakoračila je nesigurno, već dugo posluje sa gubicima, zbog čega je prije devet mjeseci u postrojenju ugašena visoka peć.

Sada joj prijeti stečaj, no menadžment i radnici se nadaju da će izbjeći najgore, a tračak nade pruža novi plan Vlade koji, ipak, osporavaju mnogi analitičari.

Na platformi visoke peći ponovo je radna atmosfera. Provjerava se konstrukcija, ispituje se ispravnost mašina. Operater na dizalici Vladica Pavlović zadužen je za rekonstrukciju odvodnih kanala. Sve su to pripreme pred početak proizvodnje.

„Mi smo jedva čekali da se ovo pokrene. Ceo grad jedva čeka jer tako grad može da živi jer otkako mi ne radimo, ceo grad je u veoma lošem stanju“, rekao je Pavlović.

Povratak na posao

Četrdeset pet metara visoka peć u smederevskoj željezari u režimu je tzv. tihog hoda već devet mjeseci. Kada pripreme na platformi budu završene, peć će ponovo biti upaljena, kaže novinarka Al Jazeere Jelena Milutinović koja je boravila u ovom gradu u Srbiji.

„Ako sve bude po najavljenom  planu, ovim kanalom, već u aprilu bi moglo da teče gvožđe. Pokretanje proizvodnje značiće povratak na posao za 5.000 radnika“, dodala je.

Iz dana u dan, u pogon proizvodnje gvožđa sve više radnika se vraća na posao. Direktor Darko Đorđević objašnjava da je ovo posljednji trenutak za pokretanje proizvodnje.

„Takav način obustave visoke peći nam je omogućio da možemo ovako dugo da stojimo. Međutim, po preporukama koje imamo i po iskustvu koje imamo, to neko optimalno vreme obustavljanja ne bi trebalo da prelazi više od godinu zato je jako bitno da se pokrene peć“, ističe Đorđević.

Zbog pada cijene čelika i nekonkurentnosti proizvoda iz smederevske željezare na svjetskom tržištu, država računa na gubitak od 20 miliona eura na godišnjem nivou.

„Da li je to nešto što država može da podnese? Da. Da li je to nešto što država može dugoročno da podnese? Ne“, navodi Aleksandar Ljubić iz Ministarstva finansija Srbije.

„Mi smo doneli odluku da nastavimo da tražimo strateškog partnera, ali smo doneli odluku da moramo da pokrenemo proizvodnju, jer čeličana u Smederevu je jedina čeličana u ovom delu Evrope. S druge strane, mi ne želimo da budemo uvozno zavisni od tako bitne strateške sirovine.“

Koncepcijski problem

Analitičari, međutim, nisu optimistični. Ekonomista Miodrag Zec ukazuje na to da je Željezara od osnivanja u koncepcijskom problemu jer, kaže, Srbija nema uslove za ulaganje u čeličane.

Plan za oživljavanje jedine čeličane u Srbiji podrazumijeva i pokretanje proizvodnje galvanizovanog lima za autoindustriju.

Međutim, uvođenje nove proizvodne linije zahtijeva velika sredstva. Zato u Vladi naglašavaju da je potraga za strateškim partnerom i dalje od ključnog značaja za dugoročni opstanak nekadašnjeg metalurškog giganta.

Izvor: Al Jazeera