Tragični napad na bolnicu u CAR-u

Najmanje 22 osobe, uključujući tri člana osoblja humanitarne organizacije Ljekari bez granica, ubijeni su u napadu tokom vikenda na bolnicu u Centralnoafričkoj Republici, izjavio je u ponedjeljak zvaničnik mirovnih snaga za AFP.

“Naoružani napadači iz nekadašnjeg pobunjeničkog pokreta Seleka su izvršili napad na bolnicu koju podržava MSF u regiji Nanga Boguila, a poginule su najmanje 22 osobe, među kojima su i tri člana osoblja MSF-a iz CAR-a, a nekoliko desetina osoba je ranjeno”, kazao je zvaničnik.

U CAR-u je došlo do nemira kada je muslimanski predsjednik Michael Djotodia podnio ostavku u januaru, nakona što je pokret Seleka izvršio državni udar u martu 2013. godine i postavio ga na vlast.

Iako pokret Seleka nije bio vjerski motiviran, većinsko kršćansko stanovništvo je počelo napadati i protjerivati muslimane nakon Djotodijine ostavke.

Djotodia je objavio da je pokret Seleka raspušten u septembru 2013. godine.

Evakuacija muslimana

Mirovne snage su evakuirale oko 1.300 muslimana iz glavnog grada CAR-a, uklonivši tako jedan od posljednjih džepova muslimana iz Banguija, u zemlji uništenoj religijskim nasiljem.

Mirotvorci su stajali u nedjelju dok su krščani, neki naoružani mačetama, lukovima i strijelama, napadali i pljačkali kuće na sjeveru Banguija, u muslimanskoj četvrti PK12.

“Idemo da bismo spasili svoje živote”, rekao je Mohamed Ali Mohamed, koji je rođen i odrastao tu.

Strane trupe su evakuirale hiljade muslimana na sjeveru CAR-a.

Ali, neki lideri se boje da će to stvoriti trajnu podjelu, koja će dovesti do razgovora o podjeli zemlje, nakon 18 mjeseci sukoba.

Ministar za pomirenje CAR-a je prošle sedmice kritizirao evakuacije, upozorivši da idu naruku muslimanskim pobunjenicima, koji žele nezavisnu zemlju na sjeveru.

‘Vjersko čišćenje’

Auguste Boukanga, predsjednik stranke URD, koja je u sukobu ostala neutralna, pozvao je oko 2.000 francuskih i oko 5.000 afričkih mirovnjaka da, umjesto evakuacija, rade na razoružavanju napadača.

Giuseppe Loprete, šef lokalnog ureda Međunarodne organizacije za migracije, rekao je da neki muslimani nisu željeli otići.

“Radimo na društvenoj koheziji, nisam siguran da žele ići. Ustvari, rekli su nam da žele ostati u Banguiju.”

Neki muslimani su zapalili svoje automobile pri odlasku, jer nisu željeli da ih kršćani mogu koristiti.

Većinski muslimanski pobunjenici Seleka napali su Bangui prošle godine, nakon pritužbi da ih je Vlada predsjednika Francoisa Bozizea margninalizirala.

Lider Seleke Michael Djotodia podnio je ostavku u januaru, pod međunarodnim pritiskom.

Privremene vlasti, koje uživaju podršku francuskih i afričkih mirovnjaka, još uvijek se muče da uspostave red, a grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da su iskusile “vjersko čišćenje”.

Izvor: Al Jazeera i agencije