Tragično stradanje civila u iračkom sukobu

Sukob u Iraku dobrim dijelom vodi se daleko od očiju javnosti. A veliki dio žrtava su civili.

Grad Tikrit i njegova predgrađa su tjednima poprište borbi. Strani novinari tu nemaju pristupa. Dia, Ahmed i Ali Hussein svjedoci su tamošnjih zbivanja. Sada žive u ovoj školi na sjeveru, u Kirkuku.

Pokušavajući vratiti kontrolu nad Tikritom, iračke vlasti granatirale su sunitski dio grada. Nisu bili pošteđeni ni civili.

“Iračko zrakoplovstvo nije biralo ciljeve. Gađali su kuće civila. Zašto su nas gađali? Zašto nisu gađali grupu Islamska država”, pita se Ahmed Mahmoud Anwar, izbjeglica iz Tikrita.

Snimci s ratišta

S ratišta su dostupni tek rijetki snimci. Iz njih se može steći neki uvid u život civila koji su se tamo zatekli. Teško je utvrditi kada i gdje je nastao snimak do kojeg je došla ekipa Al Jazeere. Kratki video jedva da dočarava intenzitet zračnih udara.

Borci za ljudska prava zabrinuti su za broj civilnih žrtava, što nije na pravi način zabilježeno.

“Mediji ne prikazuju ove snimke. Stradaju brojni civili. Sunitske četvrti glavna su meta artiljerijskih napada”, kaže Ali Hussein Nouri, izbjeglica iz Tikrita.

Uz informacije i snimke koje plasiraju zaraćene strane, sukob se uglavnom odvija podalje od očiju javnosti.

“Ovo je tek grupica ljudi koji su žrtve sukoba u Iraku. Mole novinare da odu na poprište borbe i izvijeste o njihovoj patnji. Ipak, medijima nije jednostavno pratiti ovu priču, jer nisu dobrodošli na teritorij pod kontrolom naoružane grupe Islamska država. S druge strane, iračke vlasti uvele su medijske zabrane”, izvještava iz Kirkuka reporterka Al Jazeere Zeina Khodr.

Svijet bi nas trebao čuti

Izbjeglice iz Tikrita kažu da bi svijet trebao čuti njihova svjedočenja, kako bi krivci snosili odgovornost.

“U Tikritu imamo veliku džamiju koja se zove Saddamova džamija. U nju smo smještali izbjeglice i raseljene. Stradala je u zračnom napadu. Svojim sam očima vidio da je u njoj poginuo veliki broj ljudi”, svjedoči Adnan Yousef.

Adnan je Tikrit napustio prije sedam dana. Kaže da više nije mogao izdržati. Većina ima slične priče, a mnogi još i gore.

“Političare nije briga za narod. Ovo će još trajati. Samo se bore za fotelje, dok narod strada”, kaže Shaker Khalil, izbjeglica iz provincije Diyala.

Svaki sukob nosi žrtve i ljudska stradanja, ali puni opseg posljednje iračke krize znaju samo njome izravno pogođeni.

Izvor: Al Jazeera