Tragovi nacista otkriveni na stablima u Norveškoj

Crtež za prepoznavanje 'Tirpitza' koji je napravila američka ratna mornarica (Wikipedia)

Nemilosrdna kampanja da se uništi Tirpitz, njemački ratni brod u Drugom svjetskom ratu, ostavila je tragove u okolini, vidljive do današnjih dana. 

Najveći brod Hitlerove ratne mornarice bio je tokom rata uglavnom stacioniran uz norvešku obalu kako bi spriječio savezničku invaziju.

Nacisti su ga skrivali u fjordu i maskirali ga umjetnom hemijskom maglom, nekim oblikom dimne zavjese.

Taj “dim” nanio je veliku štetu okolnim stablima, koja se može vidjeti u njihovim godovima, piše u četvrtak BBC, prenosi Hina.

Claudia Hartl s Univerziteta “Johannes Gutenberg” u Mainzu to je slučajno otkrila dok je istraživala borove u Kafjordu blizu Alta.

Umjetni dim radi kamuflaže

Dendrohronologinja je skupljala uzorke srčike kako bi stvorila sliku o klimi u tom području. Velike hladnoće i zaraze koje prenose insekti mogu značajno usporiti godišnji rast stabala, ali ne mogu objasniti potpuni izostanak godova u nekim stabilima koja potječu iz 1945.

Stručnjaci su pomislili da bi to moglo imati veze s Tirpitzom, koji je godinu prije bio usidren u Kafjordu, gdje su ga napali saveznički avioni.

Arhivski dokumenti pokazuju da je brod radi kamuflaže ispustio hlorosumpornu kiselinu. “Smatramo da je taj umjetni dim oštetio iglice borova”, rekla je Hartl BBC-ju.

U jednom stabIu opazila je da od 1945. nije raslo devet godina. “Kasnije se oporavilo, ali trebalo je 30 godina da se vrati u stanje normalnog rasta. I dalje je tamo, živo je i zaista impresivno”, kaže dr. Hartl.

Tirpitz potopljen 1944.

Kod ostalih borova godovi su bili prisutni, ali izuzetno uski, gotovo nevidljivi. Kao što se očekivalo, ta pojava opada s udaljenošću i tek nakon četiri kilometra učinci se više ne vide.

Tirpitz je u Kafjordu pretrpio određenu štetu, ali stalna saveznička kampanja da se uništi urodila je plodom tek krajem 1944, kad su ga britanski lovci potopili u fjordu Tromsoe, dalje prema zapadu.

Naučnici iz Mainza predstavili su svoje istraživanje na kongresu Evropskog društva za geološke nauke u Beču.

Izvor: Agencije