Traje istraga o pogibiji Borisa Trajkovskog

Zbog rada na prevodu izvještaja o avionskoj nesreći u kojoj su poginuli makedonski predsjednik Boris Trajkovski i njegov tim 2004. godine kod Mostara, dokument još nije poslan u Bosnu i Hercegovinu.

Prije četiri mjeseca makedonska Vlada donijela je zaključak da izvještaj dostavi Direkciji za civilnu avijaciju, sa zahtjevom da se ponovo otvori istraga o uzrocima i odgovornosti za ovu zračnu katastrofu.

Rezultati nove istrage o uzrocima pada aviona makedonskog predsjednika još nisu poznati, izvještava iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Razlog što izvještaj još nije poslan u Bosnu i Hercegovinu je tehničke prirode, kaže Sotir Kostov, predsjednik komisije za istragu nesreće.

“Bosancima izvještaj još nije predan jer je materijal veoma obiman i potrebno nam je bilo vrijeme da se prevede na bosanski i engleski jezik, ali to je već pri kraju”, veli on.

Četiri nova dokaza

U međuvremenu je, sa zakonskim izmjenama, nadležnost za ispitivanje avionskih nesreća u Bosni i Hercegovini preuzelo Ministarstvo komunikacija i prometa.

Komisija u Skoplju dogovara s bh. ministarstvom o terminu kada da dođu u Sarajevo i prezentiraju nove dokaze i cijeli izvještaj.

“Sad će oni nas pozvati u Bosnu i Hercegovinu, pretpostavljam sljedeće sedmice. Mi ćemo odnijeti svoju ekspertizu i zahtjev i obrazložit ćemo ga. Oni poslije toga trebaju pregledati predložene dokaze i donijeti odluku. Nadamo se da će donijeti odgovarajuću odluku za ponovno otvaranje istrage”, rekao je Kostov.

Makedonci posjeduju četiri nova dokaza, koji su, prema njegovoj procjeni, neoborivi.

Piloti i kontrolori

Prema istrazi jednog od eksperata, pukovnika u penziji Blagoja Markovskog, direktnu odgovornost imaju piloti i kontrolori letenja iz SFOR-a na mostarskom aerodromu.

Piloti zato što nisu tražili alternativni aerodrom, i pored toga što su imali prekid od 36 sekundi u funkcioniranju ureda koji im je davao podatke o visini i pravcu letenja, a kontrolori zato što su u tako složenim vremenskim uslovima odobrili proceduru za slijetanje makedonskog aviona.

“Kontrolori letenja su odlično znali da je nekoliko mjeseci ranije na aerodromu u Mostaru postojao nadzorni radar francuskog porijekla, koji je povučen, a ostali su samo uređaji koji u ovakvim uslovima ne daju sigurnosno precizne podatke po kojima bi pilot civilnog aviona mogao sletjeti”, kaže Markovski.

Novi izveštaj o zračnoj katastrofi makedonska Vlada je još početkom marta predala javnom tužilaštvu Makedonije, ali tužilac Ljubčo Švrgovski kaže da nema šta saopćiti javnosti, jer su još u fazi razmatranja izvještaja.

Izvor: Al Jazeera