Traktori ispred Skupštine Srbije

Nastavlja se protest poljoprivrednika iz Vojvodine, a većini policija i dalje ne dopušta da stigne do Beograda.

Međutim, 11 traktora se ipak uspjelo probiti do Skupštine Srbije. To su poljoprivrednici iz Pančeva, koji su uz pratnju policije došli do Skupštine i traže da se izmijenjeni Zakon o poljoprivrednom zemljištu povuče iz procedure.

“Traktori su ipak za njivu, a ne za grad. Ovo nije naš hir, ovo je naša potreba i moranje. Niko danas nije bio željan Beograda, pogotovo ne traktorima”, kaže poljoprivrednik Lazar Šušnjak.

Željni su da se zakon o poljoprivrednom zemljištu povuče iz skupštinske procedure. Protive se dijelu zakona koji propisuje da se prednost u izdavanju državne zemlje daje onima koji mogu da je zakupe na 30 godina. 

“Deo poljoprivrednika predao je svoje zahteve u Skupštini Srbije. Pre nego što radikalizuju svoje proteste pozivaju Vladu ali i ministarstvo poljoprivrede na dijalog”, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić. 

‘Opet će doći do blokade Beograda’

Sporan im je dio zakona koji propisuje da se zemlja dodjeljuje bez licitacije, što do sada nije bio slučaj.

“Svi ovi protesti verovatno će se radikalizovati, i narod, kada bude shvatio o čemu se radi, opet će doći do nekih blokada Beograda i gluposti, koje nama nisu potrebne. Nek se taj zakon vrati i ponovo uradi kako treba”, kaže Vladislav Gligorin, poljoprivrednik iz Pančeva.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak tvrdi: “Ukoliko ne bude dogovora, mi ćemo u svakom slučaju istrajati dok to ne bude prihvaćeno. Koji će to biti oblici borbe, zavisiće od toga na šta će nas vlasti naterati.”

Ministarstvo poljoprivrede saopštava da je cilj ovog zakona da se poboljša položaj seljaka: “Radikalizacija stavova i potpuna isključivost nas ne približavaju rešenju, naprotiv, čine dijalog znatno težim. Mi ostajemo otvoreni za pregovore o ovom zakonu.” 

U ovom protestu učestvuju i poljoprivrednici iz cijele Vojvodine. Stotine njih zaustavila je policija na prilazu Beogradu.

Izvor: Al Jazeera