Trump: Rusiji nove sankcije čim ih zasluži

Donald Trump je izbjegavao kritizirati Rusiju, a drugima iz administracije je ostavljao da objave najave o sankcijama (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da niko nije tako oštar prema Rusiji kao on i poručio da će Moskvi uvesti nove sankcije “čim ih ona zasluži”.

On je, međutim, istakao da je izgradnja dobrih odnosa s Rusijom “dobra, a ne loša” stvar, prenosi Tanjug.

“Niko nije oštriji prema Rusiji od predsjednika Donalda Trumpa… Rusija će vam reći, niko nije oštriji od Donalda Trumpa”, rekao je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država na zajedničkoj konferenciji za novinare s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

Trump je pomenuo i nedavnu zajedničku američku, francuski i britansku vojnu operaciju na Siriju, ističući da je udar bio “apsolutno precizan”.

Agencija AP navodi da je Trump izbjegavao kritizirati Rusiju i da je drugima iz administracije ostavljao da objave najave o sankcijama.

Američki predsjednik je počeo kritizirati Rusiju preko Twittera poslije navodnog hemijskog napada u Siriji, 7. aprila.

Odgođene sankcije

Visoki zvaničnik američke administracije je izjavo ranije ove sedmice da je Tramp odgodio uvođenje dodatnih sankcija Rusiji i vjerovatno ih ni neće odobriti ukoliko Moskva ne izvede novi cyber napad, ili ne napravi neku drugu provokaciju.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley rekla je u nedjelju kako Washington priprema nove sankcije Rusiji zbog podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, ali je neimenovani zvaničnik Reutersu dan kasnije kazao kako je “ambasadorica ovaj put istrčala pred rudu”.

Washington Post je prvi javio kako je Trump obustavio plan o dodatnim ekonomskim sankcijama Rusiji.

Neimenovani zvaničnik administracije SAD-a rekao je kako je Trump zabrinut da bi nametanje dodatnih sankcija odmah nakon udara na čelu sa SAD-om protiv snaga Assada, koga Rusija podržava, omelo njegove napore da s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom postigne dogovor o borbi na drugim poljima.

Izvor: Agencije