Transanadolijski plinovod bit će pušten u rad 12. juna

Ministar Albayrak istakao je da Turska u 2018. godini ima za cilj snažnu energetsku politiku (Anadolija)

Ministar energetike i prirodnih resursa Turske Berat Albajrak izjavio je u petak da će 12. juna biti pušten u rad Transanadolijski gasovod TANAP, koji će gas iz Azerbejdžana prenositi do Turske.

Albajrak je boravio u turskom gradu Bursi, gde je prisustvovao sastanku Udruženja za distribuciju električne energije.

Tom prilikom istakao je da se vladajuća Partija pravde i razvoja tokom poslednjih 15 godina vodila parolom “Neka živi čovek, živeće i država”.

Snažna energetska politika

Albajrak je istakao da Turska u 2018. godini ima za cilj vrlo snažnu energetsku politiku.

“Za projekat TANAP govorili smo da je projekat veka i trenutno radove na ovom gasovodu privodimo kraju. Uz učešće našeg predsednika Redžepa Tajipa Erdoana i predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva te brojnih drugih visokih zvaničnika dve zemlje, 12. juna gasovod TANAP svečano ćemo pustiti u rad”, rekao je Albajrak.

Erdoan je prilikom posete Azerbejdžanu u oktobru 2017. najavio da će uskoro prve količine gasa iz Azerbejdžana krenuti prema Turskoj, a zatim i prema Evropi.

Gasovod TANAP će u Tursku dovesti prirodni gas iz Azerbejdžana.

U prvoj fazi gas prelazi preko tursko-gruzijske granice i završava u turskoj provinciji Eskišehir, gde su izgrađene kompresorske stanice.

Plinovod dug 1.850 kilometara

Drugi deo projekta startuje iz Eskišehira i nastavlja do Ipsale u Edirneu, na tursko-grčkoj granici, gde će TANAP biti povezan na Transmediteranski gasovod (TAP), koji će azerbejdžanski gas dalje isporučivati evropskom tržištu.

Dvostruki cevovod promera je 91,4 centimetra, a ceo TANAP dugačak je 1.850 kilometara.

Godišnji kapacitet TANAP-a iznosiće 16 milijardi kubnih metara gasa, od kojih će Turska koristiti šest milijardi kubnih metara, dok će preostalih deset milijardi biti isporučivano evropskom tržištu.

Izvor: Agencije