Oglasi

Transocean: Nagodba od 1,4 milijarde dolara

Vlasnik naftne platforme u Meksičkom zaljevu na kojoj se 2010. desila smrtonosna eksplozija, platit će odštetu u SAD-u.
U eksploziji u Meksičkom zaljevu poginulo je 11 ljudiReuters

Kompanija Transocean Ltd, koja upravlja naftnim bušotinama, pristala je na nagodbu vrijednu 1,4 milijarde dolara, kako bi se riješila tužbe američke administracije za veliko izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu 2010. godine.

Dogovor je u četvrtak objavilo Američko ministarstvo pravosuđa, a obuhvata isplatu milijarde dolara odštete po građanskim tužbama i 400 miliona po krivičnim.

Transocean, koji ima sjedište u Švicarskoj, bio je vlasnik naftne platforme Deepwater Horizon, s koje se crpila nafta za kompaniju BP, kada je curenje metana 20. aprila 2010. izazvalo eksploziju.

Smrtonosna eksplozija

U eksploziji je poginulo 11 ljudi, a dovela je i do jedne od najvećih ekoloških katastrofa u historiji SAD-a.

"Rješenje krivičnih optužbi i građanskih tužbi protiv Transoceana približava nas važan korak bliže izvršenju pravde za ljudsko i privredno razaranje i uništenje okoliša izazvao nesrećom na Deepwater Horizonu", rekao je u izjavi američki državni odvjetnik Eric Holder.

BP je u novembru po sporazumu s Vladom SAD-a pristao platiti 4,5 milijardi dolara, uključujući i do sada najveću odštetu za krivično djelo od 1,256 milijardi dolara.

BP je također prihvatio izjasniti se krivim za ometanje Kongresa, što je krivično djelo.

Izvor: Agencije