Transparency International podnio krivične prijave protiv Milorada Dodika

U izjavama Milorada Dodika na javnim skupovima postoje elementi krivičnih djela definiranih Krivičnim zakonikom RS-a, navodi se u saopćenju (Al Jazeera)

Transparency International u Bosni i Hercegovini uputio je krivične prijave Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine i okružnim tužiteljstvima u Banjoj Luci, Bijeljini i Trebinju protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, zbog izjava na stranačkim skupovima u prethodnom periodu, a u kojima su, kako tvrde, iznesene “prijetnje penzionerima, zdravstvenim radnicima, radnicima Rudnika i Termoelektrane Gacko i drugim građanima, s ciljem utjecaja na birače i pridobijanja podrške na izborima”.

“U izjavama Dodika na javnim skupovima održanim u Ugljeviku, Banjoj Luci i Gackom, od 18. do 22. septembra, postoje elementi krivičnih djela definiranih Krivičnim zakonikom RS-a koja se odnose na prinudu, povredu ravnopravnosti građana, javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, podmićivanje pri izborima i glasanju te povreda slobode opredjeljenja birača”, tvrdi se u saopćenju TI.

Pored toga, dodaju i da Član 151. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine zabranjuje upotrebu sile, prijetnje, prinude, podmićivanja ili korištenje nečijeg teškog ekonomskog stanja kako bi se utjecalo na birače.

Stoga je TI, osim okružnim tužiteljstvima, koja su nadležna za krivična djela počinjena u Banjoj Luci, Gacku i Ugljeviku, podnio prijavu i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Prijetnja penzionerima, doktorima, radnicima

“Dodik je, koristeći utjecaj koji ima kao predsjednik RS-a, na javnim skupovima u prethodnom periodu prijetio penzionerima da će im biti oduzeta jednokratna pomoć ukoliko ne budu glasali za Savez nezavisnih socijaldemokrata [čiji je predsjednik] te u isto vrijeme konstatirao da je pomoć isplaćena kako bi penzioneri mogli izaći na izbore i glasati za SNSD. Nastavljajući ovu praksu, na otvaranju Univevzitetskog kliničkog centra RS.a u Banjoj Luci je izjavio da zdravstveni radnici koji su iskazali podršku Miodragu Femiću, predsjedniku Strukovnog sindikata doktora medicine RS-a, neće dobiti najavljeno povećanje plate. Još jedna direktna prijetnja upućena je radnicima RiTE Gacko, na predizbornom skupu SNSD-a u ovom gradu, da će dobiti otkaz svi oni koji budu glasali za Srpsku demokratsku stranku i [predsjedniku RS-a] Vukotu Govedaricu”, tvrdi se u saopćenju TI.

Osim krivičnih prijava, uputili su i prijavu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, zbog, kako navode, kršenja Izbornog zakona, po Članu 7.3 tačka 4, koji se odnosi na obećavanje novčane nagrade ili druge materijalne koristi s ciljem dobijanja podrške birača ili prijetnje pristalicama drugih političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata.

Uz sve upućene prijave, priloženi su i video snimci spornih izjava.

TI poziva nadležne institucije da što prije postupe po prijavama, zbog, kako navode, sve prisutnije prakse nosilaca funkcija da koriste svoj utjecaj i prisustvo u javnosti da direktnim prijetnjama i obećanjem različitih vrsta koristi neprimjereno i nedozvoljeno utječu na volju birača i izvrše pritisak s ciljem uticaja na izbore.

Izvor: Agencije