Transparency – strani agent u Rusiji

Prostorije Transparencyja bile ranije su bile meta pretresa ruskog tužilaštva (AP)

Ruske vlasti su klasificirale ruski ogranak antikorupcijske organizacije Transparency International u kategoriju “stranog agenta”, jer ova nevladina organizacija prima novčana sredstva iz drugih zemalja.

Rusko Ministarstvo pravde je navelo u saopćenju da je ovu odluku donijelo nakon što je tužiteljstvo provelo kontrolu.

Ogranak Transparencyja u Rusiji najavio je ulaganje žalbe na odluku ruskog Ministarstva.

“Mi se ne slažemo s ovom odlukom i žalit ćemo se na sudu”, rekao je za agenciju Interfax Anton Pominov, šef moskovskog ureda Transparency Internationala.

Zvaničnik za pravna pitanja organizacije u Rusiji istakao je da će ta organizacija nastaviti s aktivnostima.

Sovjetski termin

“Od sada će sve biti teže za nas, ali mi ćemo nastaviti s našim aktivnostima sve dok to bude moguće”, istakao je Denis Primakov.

Ruski ogranak Transparency Internationala je otvoren 1999. godine i bavi se borbom “protiv korupcije u Rusiji i promoviranjem antikorupcijskih koncepata”, navodi se na zvaničnoj internetskoj stranici.

Ruski zvaničnici su 2013. godine izvršili pretres prostorija Human Rights Watcha i Transparency Internationala u Moskvi, u okviru inspekcija nevladinih organizacija u Rusiji, što su kritizirali Brisel i Berlin.

Rusija je 2012. godine donijela zakon koji obavezuje nevladine organizacije koje dobijaju novac iz inostranstva i imaju “političku aktivnost” da se registriraju kao “strani agent” i kao takve se predstavljaju u svim javnim aktivnostima.

Ovaj termin se primjenjivao u Staljinovo doba za opozicionare, koji bi bili strijeljani ili poslani u logore.
 
Sovjetske vlasti su od 1970. do 1980. godine koristile ovaj termin za disidente.
 
Izvor: Agencije