Transsibirska željeznica do Beča 2033. godine

Austrija očekuje da će se priključenjem na Transsibirsku prugu uspjeti priključiti i na 'Novi Put svile', te na svoju prugu skrenuti transport robe iz Kine (EPA)

Nova Vlada Austrije namjerava provesti dugogodišnju namjeru i produžiti željezničku Transsibirsku prugu širokog kolosijeka do Beča, a s tim u vezi Austrijske željeznice (OeBB) i Ruska željeznica potpisale su dodatni ugovor, prenose agencije.

Ministar saobraćaja Norbert Hofer rekao je danas da je za potrebne dozvole za austrijsku dionicu neophodno nekoliko godina, ali ne i decenija, kao što je slučaj s drugim velikim projektima.

“Želimo se tom prugom voziti već 2033. godine”, poručio je on.

Finansijski detalji tog projekta, o kojem je bilo riječi na današnjoj sjednici Vlade, nisu poznati, ali Hofer ističe da će se za Austriju ulaganja višestruko isplatiti.

Njegov ruski kolega Maksim Sokolov i šef ruske željeznice Oleg Bjelozerov podvukli su strateški značaj tog željezničkog koridora.

Novi Put svile

Obojica su uvjerena da će biti moguće privući velike investitore i dobiti sredstva iz fondova za projekt.

Uvjereni su i da će i investitori iz Austrije podržati projekt.

Prije više godina šefovi željeznica Rusije, Ukrajine, Slovačke i Austrije potpisali su memorandum o namjerama i taj je projekt tema tokom svake državne posjete predstavnika dvije države.

Austrija očekuje da će se priključenjem na Transsibirsku prugu uspjeti priključiti i na “Novi Put svile”, te na svoju prugu skrenuti transport robe iz Kine.

U Austriji se procjenjuje da bi izgradnja pruge širokog kolosijeka od Košica do Beča, dužine približno 400 kilometara, koštala 6,5 milijardi eura.

Izvor: Agencije