Traži li Saudijska Arabija svoju ulogu u džamiji Al-Aqsa?

Posljednji samit Arapske lige nazvan je Samit o Jerusalemu (Arhiva)

U uvodnom obraćanju na 29. samitu čelnika Arapske lige u istočnom saudijskom gradu Dhahranu, kralj Salman bin Abdulaziz naveo je da je Saudijska Arabija donirala 150 miliona dolara jerusalemskom Islamskom vakufu.

Islamski vakuf, institucija koja upravlja kompleksom Al-Aqsa, podređen je jordanskom Ministarstvu vakufa u skladu s tutorstvom Hašemitske Kraljevine Jordan nad svetinjama u Jerusalemu, koje traje još od 1924. godine. To tutorstvo kasnije je priznato od svih strana, a 2013. potpisan je i sporazum s palestinskim vlastima.

Saudijska donacija pokreće niz pitanja u vezi s ciljem koji stoji iza svega toga. Posebno treba imati u vidu pokušaje Saudijske Arabije da pronađe uporište u Jerusalemu. Svi ti pokušaji događaju se istovremeno s ubrzanim pregovorima o “sporazumu stoljeća2, koji je najavila američka administracija.

Zašto i kako?

Najvažnija pitanja koja se mogu postaviti u vezi s najavljenom saudijskom donacijom glase: zašto ova donacija? Koji su aspekti njenog dodjeljivanja? Hoće li je Jordan prihvatiti? Koja je njena krajnja cijena?

Saudijska donacija podsjeća nas na otkriće do kojeg je došla istaknuta ličnost iz Jerusalema u januaru prošle godine. Tada je bila u pripremi posjeta jedne jerusalemske delegacije Saudijskoj Arabiji, gdje se trebala susresti s kraljem Salmanom bin Abdulazizom. No, objelodanjivanje informacije o pripremi te posjete rezultiralo je njenim otkazivanjem.

Ahmed Said Nofal, jordanski politički analitičar, skrenuo je pažnju na činjenicu da se kralj Salman tokom obraćanja na tom samitu okrenuo prema palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu u trenutku kad je spomenuo saudijsku donaciju kao izraz podrške jerusalemskom Islamskom vakufu.

Kralj se obraćao predsjedniku Abbasu iako je Jordan direktno odgovoran za Islamski vakuf u Jerusalemu. Jordan je preuzeo finansiranje i održavanje svetih mjesta u Jerusalemu u skladu s međunarodnim konvencijama te historijskom i vjerskom odgovornošću.

U odsustvu bilo kakve stvarne uloge palestinske vlasti u jerusalemskim zadužbinama Nofal ističe za Al Jazeeru da se ta donacija ne može koristiti bez posvećivanja potrebne pažnje jordanskoj ulozi.

“Ovdje se mora razjasniti šta zauzvrat zahtijeva Saudijska Arabija od palestinskih vlasti.”

Ranije potrebe

Nofal je ostao iznenađen činjenicom što je, kao vid podrške, ta donacija dodijeljena jerusalemskom Islamskom vakufu, a ne svim stanovnicima Jerusalema. Zapitao se kakvo značenje nosi saudijski odnos prema palestinskom pitanju u ovom konkretnom trenutku.

Kada je u ranijim periodima Jerusalem imao veću potrebu za podrškom, Saudijci su se oglušivali.

Nofal smatra da saudijski poziv jerusalemskoj delegaciji da posjeti Saudijsku Arabiju u januaru prošle godine, prije nego što je konačno otkazana, ukazuje na saudijske pokušaje da igra određenu ulogu u jerusalemskom Islamskom vakufu.

Prema Nofalovom mišljenju, u sljedećem periodu Jordan treba dobiti detaljnije pojašnjenje mehanizma trošenja te donacije “kako se takav potez ne bi pretvorio u konflikt između Saudijske Arabije i Jordana umjesto da ostvari sklad i harmoniju”.

S druge strane, Ministarstvo vakufa i islamskih svetinja Jordana, koje se brine o svim pitanjima institucije Islamskog vakufa u Jerusalemu, potvrdilo je za Al Jazeeru da još nije primilo zvaničnu izjavu ili punomoć u vezi s tom saudijskom donacijom. To se isto odnosi i na Kraljevsku komisiju za pitanja Jerusalema.

Potreban čvršći stav

U Jerusalemu, palestinski krugovi doveli su u pitanje smisao saudijske najave i izrazili odbacivanje bilo kakve uloge koja umanjuje jordansko tutorstvo nad svetinjama u Jerusalemu.

Šeik Raed Dana, bivši direktor odjela za propovijed i duhovnu skrb pri džamiji Al-Aqsa, kaže: “Stanovnici Jerusalema mnogo su puta na arapskim samitima i drugim konferencijama slušali o fondovima za Jerusalem i milionskim donacijama za Jerusalem i džamiju Al-Aqsu. Međutim, oni nisu vidjeli nikakvog traga tih sredstava.”

U izjavi za Al Jazeeru Dana je dodao da džamija Al-Aqsa predstavlja mjesto za kojim čeznu srca svih muslimana i da joj ne treba novac iz Saudijske Arabije ili neke druge zemlje.

Al-Aqsi je potreban častan i čvrst stav kojim bi se spriječilo njeno daljnje skrnjavljenje od zlonamjernih doseljenika koji u njoj čine nered.

Istakao je da se ovog puta donacija razlikuje po tome što je dodijeljena Islamskom vakufu i da se “iza toga nešto krije”. Zapitao se koje će agende i stavove morati podržati oni koji prime taj iznos.

Ako Saudijska Arabija razmišlja o “izmicanju tepiha ispod nogu” Jordana, Dana je naglasio da stanovnici Jerusalema neće prihvatiti saudijsku ni bilo čiju drugu ulogu. Istakao je da oni podržavaju jordansko tutorstvo nad svetim mjestima, koje traje još od perioda koji je prethodio izraelskoj okupaciji.

Izvor: Al Jazeera