Treba li Poljskoj konferencija koja je izazvala gorak okus?

Mike Pence, Andrzej Duda, Benjamin Netanyahu
Eksperti ističu da su optužbe Benjamina Netanyahua protiv Poljaka za saradnju s nacistima u eksterminaciji Jevreja skandal i poraz poljskih vlasti (EPA)

Burna reakcija Irana, hladna Evropska unija, skandalozne izjave američkih medija i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji je uptužio poljsku državu za saradnju sa nacistima u eksterminaciji Jevreja tokom Drugog svetskog rata ostaće u sećanju svih koji su učestvovali i pratili konferenciju u organizaciji Sjedninjenih Američkih Država i Poljske. U Varšavu su stigli predstavnici 60-ak zemalja kako bi raspravljali o bezbednosnoj situaciji na Bliskom Istoku, a tačnije, kako je najavljeno, o Iranu.

Konferencija je hladno primljena od predstavnika EU-a, koja negoduje zbog povlačenja iz nuklearnog sporazuma predsednika SAD-a Donalda Trumpa i pooštravanju sankcija protiv Irana, dok je američki državni sekretar Mike Pompeo tražio da se “otpočne nova era saradnje” te je kritikovao otpor Evrope prema pooštravanju sakncija prema Teheranu.

Na konferenciji nisu se pojavili predstavnici ni Irana, ni Palestine, koja ju je nazvala “američkom konspiracijom”. Iran nije bio pozvan u Varšavu, no izraelski premijer je konferenciju nazvao “historijskim trenutkom”, slikavši se sa Khalidom al-Yamanijem, ministrom spoljnih poslova Jemena.

Ipak, o uspehu je teško govoriti od samog početka. Negodovanje evropskih partnera, Irana i neprimerno ponašanje Netanyahua, koji umeđuvremenu izazvao diplomatski skandal, optužujući Poljsku o kolaboraciju sa nacistima u eksterminaciji Jevreja tokom Drugog svetskog rata, ostaviće na duže vreme gorki utisak i pitanje treba li takva inicijativa da se nastavi u Poljskoj.

‘Poliranje’ retorike zavađenih strana

Krzysztof Strachota, rukovodilac ekspertske grupe za Tursku, Kavkaz i Centralnu Aziju u Centru za Istočne Studije iz Varšave, kaže da je nemoguće bilo očekivati velike promene nakon konferencije u Varšavi.

#Konferencija nije mogla ništa promeniti (…), ali ovo može da bude prostor za ‘poliranje’ retorike u razgovorima zavađenih strana”, kaže Strachota, misleći na pokušaj poboljšanja razgovora na temu Irana između EU-a i SAD-a. “Evropska unija ne slaže se sa idejom pooštravanja sankcija protiv Irana, dok SAD upravo tu varijantu zagovara.”

On podseća da je nuklearni sporazum uvek bio kontroverzan i potpisan sa Iranom u vreme Baracka Obame, te da je Trump još u svojoj kampaniji najavio da će izaći iz tog sporazuma. Osim toga, on podseća da su odnosi Irana i SAD-a opterećeni već decenijama unazad.

“Već 40 godina zapadni svet ima problem sa Iranom, koji je našao sopstveni put razvoja. Zbog antiameričkog opredelenja i historijske nesuglasice, obe strane optužuju se za zlonamerne poteze, nemaju poverenja jedan u drugog. Iran i SAD jesu zemlje koje imaju svoje vizije sveta, među njima ima ozbiljnih problema iz prošlosti, opterećene su istorijski i ima tu jako puno nepoverenja”, primećuje on i ističe da je ovom konferencijom Poljska pokazala želju učestvovanja u procesima koji imaju globalni značaj.

“Želja je biti odgovornim za procese šire nego što je sopstveno dvorište”, tvrdi Strachota.

S druge strane, on ne vidi u ovoj konferenciji previše nade da ima potencijal pomirenja strana.

Reakcija Irana – cijena koju plaća Poljska

“Teško je zamisliti da će Iran, EU i SAD moći u ovom trenutku da se dogovore. Međutim, Trump je nepredvidljiv, sklon je preduzimanju neočekivanih odluka.”

Po njegovom mišljenju, iako je poverenje između Irana i SAD-a na najnižem mogućem nivou te je vrlo teško očekivati uspeh u takvim sastancima, Poljska se ipak nadala da će, zahvaljujući ovoj konferenciji, moći da produbi saradnju sa SAD-om i Izraelom, koja je od vitalnog značaja za njenu bezbednosu situaciju.

“Reakcija Irana je cena [koju će platiti Poljska] za poboljšane odnose sa SAD-om, produbljenje odnosa i kooperacije sa Izraelom”, kaže Strachota.

S druge strane, Witold Jurasz, bivši diplomata, ekspert za međunarodne odnose i publicist, kaže da je vrlo teško u ovom trenutku oceniti kakve će posledice imati događaji u Varšavi.

“Efekte ove konferencije ćemo moći oceniti tek za nekoliko meseci, kad saznamo kakva je odluka u vezi smeštaja stalnih oružanih snaga SAD-a u Poljskoj”, kaže Jurasz.

Za Poljsku takav je potez od bitnog značaja, zbog pooštrenja odnosa sa Rusijom i ratom u Ukrajini. Trenutno duž cele istočne flanke razmeštene su rotirajuće NATO snage.

Jurasz primećuje da je tema konferencije iz perspektive Poljske drugog reda, rezultate po Poljsku trenutno mogu oceniti samo osobe koje imaju pristup tajnoj diplomatskoj korespondenciji. On ipak vidi veliki problem i poraz poljskih vlasti u ponašanju Netanyahua, koji je optužio Poljake za saradnju sa nacistima u eksterminaciji Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

“Kontroverze koje je izazvao Netanyahu su skandal i totalni poraz poljskih vlasti”, rekao je Jurasz.

Primećuje da, nakon prošlogodišnjeg skandala izazvanim promenama u zakonu, koje vladajući desničarski Zakon i Pravda doneo želeći da kazni svakog ko širi lažne informacije o tome da je Poljska kao država imala udeo u holokaustu, optužbe od izraelskog premijera zvuče skandalozno.

 Netanyahuova izjava je poraz poljskih vlasti

“Čak i ako pogledamo izjavu Netanyahua kroz loš prevod, Izrael je odlično informisan o poslednjem skandalu sa IPN-om i u tom svetlu takva izjava je poraz, no ovo će biti poraz ne toliko Poljske koliko njene trenutne vlasti”, kaže Jurasz.

Ulje na vatru dodala je uticajna američka novinarka Andrea Mitchell sa NBC News stanice, rekavši da su se Jevreji iz Varšavskog geta borili protiv Poljaka. Na kraju je novinarka priznala grešku i izvinila se, dok kisela atmosfera između Poljske i Izraela ne ide ka boljem.

Jurasz tvrdi da je Poljska pre par dekada imala potencijal da bude bitan faktor na Bliskom Istoku, zbog imidža države koja se borila za slobodu i ne spada u imperijalističke zemlje.

“Poljska je nekad znala da vodi svoje igre, imali smo jako dobre kontakte na Bliskom Istoku, kao zemlja koja nije pripadala ni jednom imperijalizmu. Skeptično ocenjujem dostignuća poljske diplomatije u poslednjih 25 godina. Imali smo potencijal, koji nismo iskoristili”, kaže Jurasz.

Varšava se nada nastavku ove konferencije, zajedno sa Amerikancima.

“Najavljeno je stvaranje fokus grupa takođe i van Poljske. Dakle, ako se nastavi, inicijativa neće postati forum za medijaciju, već neki mehanizam za usklađivanje [politika] EU-a i SAD-a”, kazao je Strachota.

Izvor: Al Jazeera