Trener Novog Pazara: Pretvaranje fudbala u boks

Trener Novog Pazara Milorad Kosanović odlučio je svoje igrače povući s terena (EPA)

Nogometna utakmica između Novog Pazara i banjalučkog Borca, koja se igra na „Istria Winter Cupu“ u hrvatskom Novigradu, prekinuta je zbog sukoba igrača dva tima.

Nogometaši Novog Pazara i Borca u Istri su na završnom dijelu priprema za nastavak sezone.

Osim njih, na „Istria Winter Cupu“ igraju još slovenski klubovi Zavrč i Ilirija 1911, bh premijeligaš Zrinjski, rumunjski Cluj, mađarski Gyirmot, te domaćin Novigrad.

Od početka utakmice između Novog Pazara i Borca igralo se žešće nego što je uobičajeno za pripremne mečeve, a do incidenata je došlo u 51. minuti, nakon grubog starta prvotimca srpskog superligaša Vukovića.

Uslijedile su čarke, odgurivanja i umalo opća tuča, a navodno je jedan od igrača Novog Pazara udario protivničkog napadača Stokića u vrat nakon čega je došlo do gužve. Stokiću je ukazana liječnička pomoć.

Direktor turnira Ives Čakarun rekao je, nakon incidenta, da mu nije jasno zašto je igrač Novog pazara tako nesportski reagirao, prenijele su Nezavisne novine.

„Doista ne znam zašto je nogometap Novog Pazara udario igrača Borca. Na terenu je poslije toga došlo do općeg koškanja i glavni sudac je morao da prekine susret. Stokića smo odmah uputili na medicinske pretrage u Pulu i kompletne nalaze očekujemo uskoro“, rekao je Čakarun.

Potvrdio je i kako petu godinu uzastopno organizaju „Istria Winter Cup“, ali da do sada nije bilo nijednog incidenta.

Kosanović izveo igrače s terena

Kako bi se izbjegli veći incidenti trener Novog Pazara Milorad Kosanović odlučio je da izvede ekipu s terena.

„Klasika koja se dešava kada igraš prijateljsku utakmicu, pa neko ko ima neke ambicije postaje nervozan i pravi nervozu. Desio se jedan start kada je njihov igrač odreagovao nekorektno i počeo rukama da tuče našeg igrača s leđa. Pritrčao je naš drugi igrač i odgurnuo ga, a nakon toga svi igrači i cela klupa pritrčali su prema njima“, objasnio je Kosanović.

Dodajući da ima mnogo iskustva sa sličnim incidentima, Kosanović je naveo da je on odlučio da njegov tim izađe s terena kako sukob ne bi eskalirao.

„U takvim situacijama najpametnije je više se ne družiti sa takvima, jer sve gubi smisao. Nakon toga svaki start bio bi laktanje, napad na sudiju ili udaranje i neko bi se povredio. Doneo sam odluku da prekinemo utakmicu, pozvao igrače napolje i zbog toga nema ni povređenih. Ništa ozbiljno, ali kada neko počinje fudbal da koristi za boks to ne ide, ja na to nisam navikao, ne mogu to da gledam i nisam hteo to više da gledam“, istaknuo je Kosanović.

Pohvalio je uvjete na pripremama, ali su ga razočarala događanja na utakmici protiv Borca.

“Sve je lepo, sem ovih gluposti. Nije mi jasno šta sve ovo nekome treba na pripremama. Ovo je bila trening utakmica. Igrači oba tima žive od toga što rade i dođe neko da leči svoju frustraciju. Leči na drugom, meni to smeta i to ne dozvoljavam, jer nemam potrebu za tim“, zaključio je Kosanović.

Izvor: Agencije