Trgovački lanci ‘jurišaju’ na Australiju

Australija je jedina razvijena zemlja koja je uspješno izbjegla recesiju u doba kada finansijska kriza nagriza cijeli svijet. No, i njena ekonomija polako usporava. Očekuje se da će rast naredne godine pasti na tri posto.

No, kako će ekonomija SAD-a rasti svega dva posto, eurozone 0,3 posto, Australija svejedno postaje nova meta i mogući El Dorado stranim trgovačkim lancima koji su tu zemlju do sada zaobilazili.

Stižu Amerikanci… I Evropljani… i Japanci. Invazija stranih trgovačkih brendova sprema se na Australiju. Neki su već otvorili vrata svojih prodavnica, a ostali stižu početkom godine.

No, napad brandova nije mogao doći u gorem trenutku. Ekonomski bum koji je Australju donedavno svrstavao među najjače igrače polako blijedi.

Maloprodajni sektor težak gotovo 209 milijardi eura u domaćem bruto društvenom proizvodu (BDP) učestvuje s blizu 18 posto, ali je pod sve većim pritiskom zbog pada potrošnje i nemilosrdne konkurencije online trgovina.

Internet sve promijenio

“Mnoštvo trgovina bacilo je oko na Australiju. Vide priliku koja bi im u budućnosti mogla donijeti dobru zaradu. Sada je pravo vrijeme i zato dolaze, jer kad se ekonomija bude popravljala i stvari budu bolje, žele biti prisutni u tom momentu”, izjavio je Russel Zimmerman iz Udruženja distributera Australije.

Internet trgovina jedan je od načina na koji strane trgovine ulaze na domaće tržište. Zara i Topshop istražili su kakve su tačno potrebe potrošača prije nego što su otvorili svoje prodavnice.

“Svjesni ste koliko se svijet promijenio s internetom i kako ljudi sve žele odmah. Svi se moramo brzo kretati. Imamo problem u Australiji. Borimo se sa 22, možda sa 23 miliona potrošača. I vrlo je teško kada je svaki mogući svjetski brand na našoj obali i pokušava preživjeti”, rekao je Hilton Seskin iz Topshopa Australia.

“Tržišni analitičari smatraju da je pred domaćim kompanijama velik izazov, na koji moraju odgovoriti, jer, u protivnom, nestat će.
“Oni moraju investirati u svoje biznise, u radnike, i dovesti različite ljude koji su vješti u web dizajnu i oštroumni kad je u pitanju ponašanje potrošača”, kazao je Brian Walker iz grupe penzioniranih ljekara.

Konkurencija u ovoj industriji jaka je i velika. Samo najjači opstaju. A potrošači su ti koji će odlučiti koji brand i koja trgovina će ostati na njihovoj listi za kupovinu.

Izvor: Al Jazeera