Trgovci ljudima prodaju Rohinje u roblje

Prema podacima UNHCR-a, na otvorenom moru u Jugozapadnoj Aziji se i dalje na brodovima nalazi blizu 2.000 napuštenih migranata (Reuters)

Hiljade pripadnika manjinske muslimanske zajednice Rohinja, koji su iz Mijanmara tokom ranijih godina izbjegli u Bangladeš, žive u neuslovnim izbjegličkim kampovima, a posljednjih mjeseci su postali i žrtve lanaca krijumčara ljudima, prenosi agencija Anadolija.

Lokalni zvaničnici i stanovnici u razgovoru sa novinarom ove agencije, tvrde da krijumčari okupljaju prevarene Rohinje na obalama Bangladeša u pograničnom pojasu između gradova Chittagonga i Teknafa, te da ih odatle ribarskim čamcima prevoze do brodova koji će ih navodno prevesti do Tajlanda.

Zahid Husein je 28-godišnjak koji je u Bangladeš izbjegao kao dječak, a danas je nastavnik u školi u jednom od izbjegličkih kampova. On tvrdi da posrednici prvo ubjeđuju, a potom i primoravaju ugrožene Rohinje da krenu na opasni put ka Tajlandu ili trećoj destinaciji i da ih uglavnom dovode u luke u Chittagongu ili Cheradipu.

Naoružane posade

Šef obalske straže u Teknafu Sahid Husein Chowhdury, tvrdi kako krijumčari noću prevoze svoje žrtve u malim čamcima i na otvorenom moru ih ukrcavaju u veće usidrene brodove.

„Krijumčari koriste male i brze čamce koje je noću teško primijetiti. Posade su uvijek naoružane“, kazao je Chowhdury.

Mahmun Mullah je 19-godišnjak koji je uspio iskočiti iz krijumčarskog čamca i spasiti se. Tvrdi da usidrene čamce kontrolira osam do deset dobro naoružanih čuvara, koji prijete smrću svima koji ne slušaju njihova naređenja.

Krijumčarski brodovi prevoze Rohinje do obale u šumskim predjelima tajlandsko-malezijskog pograničnog pojasa, a zatim ih tamo drže u tajnim kampovima u kojima su primorani na teške poslove. Krijumčari potom stupaju u kontakt sa porodicama odvezenih i traže otkupninu. Većina njihovih žrtava bude ili ubijena ili prodata kao robovi kriminalnim grupama u Tajlandu ili Maleziji.

Većina žrtava lanaca krijumčarenja su mijanmarske Rohinje muslimani, ali među njima je i veliki broj državljana Bangladeša koji dolaze iz siromašnih sjevernih predjela i na taj opasni put kreću u nadi da će ih u Tajlandu ili Maleziji čekati posao i svjetlija budućnost.

Tajni kamp i masovna grobnica

Nedavno je tajlandska policija otkrila lokaciju jednog takvog tajnog kampa u šumama u regiji Songkhla i masovnu grobnicu sa posmrtnim ostacima 32 osobe za koje se pretpostavlja da su migranti iz Mijanmara.

Tajlandske vlasti su oštro reagirale i naredile zabranu uplovljavanja u luke brodova na kojima je na otvorenim vodama Andamanskog mora i Bengalskog zaljeva ostalo nekoliko hiljada migranata.

Prema podacima UNHCR-a, na otvorenom moru u Jugozapadnoj Aziji se i dalje na brodovima nalazi blizu 2.000 napuštenih migranata iz Mijanmara i Bangladeša. Spasilačke ekipe su po odobrenju zemalja regije do sada spasile više od 4.000 migranata, ali se migrantskoj drami u Indijskom okeanu i dalje ne nazire kraj.

Izvor: Agencije