Trgovci strujom na razlici zaradili 49,5 miliona eura

Postoje neslaganja između podataka Elektroprivrede Srbije i Elektromreže Srbije (Al Jazeera)

Srbijanski Savjet za borbu protiv korupcije utvrdio je velike razlike u količinama električne energije koju je Elektroprivreda Srbije (EPS) uvezla i izvezla od 2010. do 2012. godine, kao i da je zbog velikih razlika u cijeni uvezene i izvezene struje u tom periodu EPS ostvario manje prihode za blizu 30 miliona eura.

Savjet je analizom podataka relevantnih institucija utvrdio da je razlika u cijeni električne energije kojom je Elektroprivreda Srbije trgovala u periodu od 2010. do 2012. godine licenciranim trgovcima na tržištu Srbije omogućila prihod od gotovo 49,5 miliona eura, prenosi Tanjug.

Savjet je apelirao na Vladu Srbije i nadležne državne organe da preispitaju neslaganja u količini električne energije kojom se trguje, razlike u cijeni električne energije, kao i izmirivanje poreskih obaveza licenciranih trgovaca električnom energijom.

U saopćenju Savjet je objavio da postoje neslaganja podataka o količinama električne energije koje je Elektroprivreda Srbije kupila i prodala na tržištu Republike Srbije od 2010. do 2012. godine.

Različiti iznosi

Prema podacima EPS-a, u spomenutom periodu od licenciranih trgovaca kupljeno je 2.995.417 megavatsati (MWh) struje, a prema podacima Elektromreže Srbije (EMS), 357.800 MWh. Prema podacima EPS-a, licenciranim trgovcima prodano je 2.266.182 MWh, dok podaci EMS govore da je prodano 296.078 MWh.

Savjet je od Poreske uprave dobio podatak da je licenciranim trgovcima električnom energijom po osnovu prometa električnom energijom izvršen povrat PDV-a u iznosu 107,98 miliona eura (period od 2010. do 2012. godine) u zakonskom roku, bez obzira na to jesu li trgovci izmirili poreske obaveze prema Republici Srbiji ili ne.

“Poreska uprava nije u mogućnosti da proverava količine električne energije koje se iskazuju na fakturama licenciranih trgovaca, kao i njihove vrednosti na osnovu količina”, navedeno je u saopćenju Savjeta.

U Savjetu zaključuju da “ostaje sumnja da tu kontrolu niko ne vrši, što stvara prostor za zloupotrebe, imajući u vidu da nadležne institucije imaju potpuno različite podatke o iskazanim količinama električne energije koja se prometuje na tržištu Srbije”.

Izvor: Agencije