Trgovci višak hrane daju siromašnima

Trgovački lanci dijele namirnice poput kruha, pečenog mesa, salata, voća i povrća, sendviča, mlijeka i mliječnih proizvoda (AP)

Tri trgovačka lanca u Sloveniji prihvatila su inicijativu da hranu koja bi zbog strogih sanitarnih propisa završila u kontejneru za otpatke, ali je još primjerena za prehranu, namijene za beskućnike i siromašne obitelji. 

Inicijativi Lions kluba iz Celja pridružili su se trgovački lanci Mercator, Tuš i Spar, pa te trgovine aktivistima svaki dan prepuštaju hranu koja se dijeli onima koji je ne mogu kupiti u Celju, Mariboru i Trbovlju, a uskoro će se proširiti i na Koper, Ljubljanu, Novo Mesto i Kranj, piše u ponedjeljak ljubljansko Delo.

Riječ je o hrani kojoj tog dana istječe rok upotrebe – kruhu, pečenom mesu, salatama, voću i povrću, sendvičima, mlijeku i mliječnim proizvodima, a dostavlja se azilima za beskućnike, sigurnim kućama i drugim humanitarnim ustanovama, te siromašnim obiteljima s više djece.

‘Pomoć od izvanrednog značenja’

“Ovakva je pomoć od izvanrednog značenja. Naši korisnici sada umjesto jednog imaju tri obroka na dan. Manje je i alkoholiziranosti u azilu”, rekla je za Delo direktorica celjskog azila za beskućnike Zdenka Zrinski.

Program “Viškovi hrane”, koji je potaknula spomenuta inicijativa, nadovezuje se na djelatnost slovenskog Crvenog križa i crkvene dobrotvorne udruge Caritas, koji su lani podijelili pakete sa ukupno 6.250 tona hrane.

To je znatno više nego prethodnih godina, jer potrebnu hranu često ne mogu u cijelosti kupiti ni umirovljenici, zaposleni s nižim primanjima, te siromašnije višečlane obitelji, navode slovenski mediji.

Izvor: Agencije